FINALIST ZLATNOG STUDIJA

Aljoša Šerić: ‘Htio sam da Pavel snimi pjesmu koja se na radiju mogla čuti 1982., ali i 2022.‘

Aljoša Šerić i Antonia Matković Šerić

 Cropix
Pjesma ‘Dani koji sjaje‘ grupe Pavel našla se među nominiranima za ovogodišnji Zlatni Studio

Čim smo Tonka i ja zapjevali dvoglas još u demo fazi, nanjušili smo kako će pjesma imati ispunjenu svrhu samo ako je Sanja, Marinko i Zec oplemene svojim gostovanjem, na što su oni, srećom, pristali. Ne vjerujem da bismo je u protivnom uopće izdavali jer bi bila nedovršena i nepotrebna - otkriva Aljoša Šerić iz grupe Pavel, čija se spomenuta pjesma "Dani koji sjaje", zbog koje je Pavel udružio snage s bivšim članovima Novih fosila, našla među nominiranima za ovogodišnji Zlatni Studio.

Za finaliste Zlatnog Studija glasajte OVDJE.

"Što sam stariji, to više shvaćam kako sve više pišem onakve pjesme, pjesme kakve sam slušao u ranom djetinjstvu, neku vrstu glazbenog "comfort fooda". Htio sam da Pavel snimi pjesmu koja se na radiju mogla čuti 1982., ali i 2022. godine. Htjeli smo da zvuči kao neki izgubljeni komad nastao, primjerice, prilikom snimanja ‘Voules-vous‘ grupe ABBA ili ‘Budi uvijek blizu‘ Novih fosila", nastavlja Šerić kojem je omiljenu pjesmu Fosila teško izdvojiti.

"Možda je to ‘Ključ je ispod otirača‘ ili ‘Poslije svega‘, ali ne znam. Previše ih je sjajnih", priznaje.

Sa snimanja spota pamti, kaže, samo lijepu bezbrižnu opuštenost, vožnje u Cabrio VW Bubi i blagu nevjericu da se zaista druže sa Sanjom Doležal, Marinkom Colnagom i Vladimirom Kočišem Zecom, no detalje će ipak zadržati za sebe.

image

Aljoša Šerić i Antonia Matković Šerić

Tomislav Kristo/Cropix

"Kad bih ja barem smio reći bar neku od anegdota koje su nam ispričali, njihove beskrajne turneje su nužno proizvodile i urnebesne situacije. Nadam se da će neke od njih ući u njihovu biografiju. Novi Fosili su bili rock and roll, čisti rock and roll", kaže Šerić.

Pjesme Fosila i danas sjaje, baš kao i dani o kojima u spomenutoj pjesmi pjeva Pavel. "Ima dana što se brišu, dogode se krivi/Poput oblaka pred kišu vucaraju se sivi./Ima onih koji sjaje bijeli kao lađe/U njima ljeto uvijek traje, sunce ni ne zađe", slikoviti su stihovi pjesme koja tematizira dugotrajnu ljubav koja izdržava i u dobru i u zlu. No što je ključ takve ljubavi?

image

Aljoša Šerić i Antonia Matković Šerić

Tomislav Kristo/Cropix

"Ključ je u strpljenju, prihvaćanju, nekad i upornosti. Odluka je bitna. Iako to ne zvuči najromantičnije, pokazuje se istinitim", mišljenja je tekstopisac Šerić. U pjesmi o ljubavi kakvoj većina nas teži, prepoznali su se mnogi. Reakcije su bile krasne, kao i kritike, kako publike tako i novinara, a pjesma se puno slušala te se još uvijek vrti, kaže Šerić te dodaje: "Najvažnije je da mi razvuče osmijeh svaki put kad je uhvatim na radiju."

U novoj godini Pavel, otkriva Šerić, priprema još nekoliko singlova i koncerata, a u 2024. godini i novi album i neko značajnije koncertno predstavljanje. "Kazališta volimo, takva nekakva turneja bi nam bila baš po ćeifu", zaključuje Šerić.

image

Zlatni Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:49