‘UKRADENI IDENTITET’

Znanstvenik bez identiteta izgubljen u Berlinu

ZAGREB - Nije mala stvar kada Španjolac odrastao u gradiću pokraj Barcelone, koji se sa 18 godina i slabim znanjem engleskog zaputio u Los Angeles i upisao film na Columbia Collegeu, zatim postao cijenjeni redatelj spotova te naposljetku debitirao “Kućom voštanih figura” s mondenkom Paris Hilton u glavnoj ulozi, može predstaviti svoje novo ostvarenje na Berlin film festivalu. Izvan konkurencije, ali magija crvenog tepiha i medijska pompa nisu za podcijeniti.

Specijalist za horor

To je uspjelo Jaumeu Collet-Serrau , čiji će film “Ukradeni identitet” biti prikazan sutra uvečer u velikoj palači Berlinalea, što je poprilično priznanje redatelju koji slovi kao specijalist za eksploatacijske žanrove, tj. horor (prethodno ostvarenje “Siroče” odlično mu je prošlo u kinima).

No, razlog toj počasti je činjenica da se radnja njegovog novog filma odigrava u Berlinu. Stoga ne treba očekivati dobre recenzije, ali kada se “Ukradeni identitet” ovog vikenda počne prikazivati u multipleksima diljem svijeta, posve je izvjesno da će zarada biti i više nego dobra.

U ekspoziciji filma, američki znanstvenik Martin Harris ( Liam Neeson ) stiže sa suprugom ( January Jones) u berlinsku zračnu luku, no kada se domognu hotela shvate da im najvažniji kofer nije utovaren u taksi. Harris odlazi po njega, ali doživi prometnu nesreću i nakon četiri dana probudi se iz kome u bolnici. Zna kako se zove, ali nitko u to ne vjeruje. Zašto? Zato što ga supruga ne prepoznaje, a osim toga, uz nju je jedan drugi Martin Harris.

Zaplet zvuči poznato, nešto slično gledali smo još krajem tridesetih prošlog stoljeća u “Zametenim tragovima” Veita Harlana , no ovo je novo doba, pa u završnici junak neće dokazati da svi lažu, nego će rasplet biti drukčiji.

Žanrovska zafrkancija

Collet-Serrau posvuda postavlja smjernice koje upućuju što će se dogoditi (poput scene u kojoj Harris, navikao na automatski mjenjač, savršeno barata s njegovom europskom inačicom), a kada počne odjavna špica, ukoliko i ne budete prezadovoljni dramskom konstrukcijom, znajte da je to žanrovska zafrkancija u kojoj je najvažnije da se sve odigrava brzo i da ništa ne smije biti suviše bedasto.

“Ukradeni identitet” neosporno je “grešno zadovoljstvo”, u kojem će gledatelja zabaviti i činjenica da Diane Kruger igra Bosanku, neočekivanu junakovu saveznicu, te da se u ulozi prijetećeg negativca pojavljuje naš Stipe Erceg, koji je u Njemačkoj ostvario zapaženu karijeru.

Iako su mu scene nabijene kinetikom solidne, Collet-Serra još je bolji u onim mirnima, poput prizora na izložbi fotografija u berlinskom muzeju ili susreta umirovljenog STASI policajca (izvrsni Bruno Ganz ) s američkim antagonistom.

Zabava za uzvanike

Prije dvije godine svečani tretman na festivalu dobio je triler “The International” Toma Tykwera, djelomično stoga što se odigravao u Berlinu, a i zato što ga je režirao njemački filmaš. Tada je svima bilo jasno da je u pitanju prigodnost, no možda su organizatori festivala ovaj put naprosto poželjeli zabaviti uzvanike, izmorene programom u kojem se pridržavanje žanrovskih obrazaca smatra nečim sramotnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:35