NEZGODA NA SNIMANJU

Velika eksplozija na snimanju Gladijatora, na setu su bili i hrvatski scenografi. Čuli smo se s njima

Film Gladijator 1

 Imdb/
Nastavak velikog filmskog hita trenutačno se snima u Maroku

Nekoliko članova ekipe na snimanju nastavka Gladijatora u Maroku ozlijeđeno je u nesreći na setu. Produkcijska tvrtka Paramount Pictures rekla je da ozljede nisu bile opasne po život i da su se dogodile tijekom snimanja planirane kaskaderske scene. Članovi posade su "svi u stabilnom stanju i nastavljaju liječenje", navodi se u priopćenju. Nako eksplozije, naime, šestoro je ljudi moralo u bolnicu. "Bilo je zastrašujuće - eksplozija ogromne vatrene lopte. U godinama snimanja nikada nisam vidio tako strašnu nesreću", rekao je izvor novinama The Sun. "Svi su uključeni bili potreseni ovime", dodali su. U izjavi je glasnogovornik Paramount Picturesa rekao: "Timovi za sigurnost i potpunu medicinsku pomoć na licu mjesta mogli su brzo djelovati tako da su pogođeni odmah dobili potrebnu skrb."

Rekli su i sljedeće: "stroge zdravstvene i sigurnosne procedure na snazi ​​su u svim našim produkcijama" i da će poduzeti "sve potrebne mjere predostrožnosti dok nastavljamo snimanje". Prema Varietyju, nitko od glumaca nije ozlijeđen, ali je šest osoba, članova produkcijskog tima tretirano zbog opeklina, a četvero ih je i dalje u bolnici. Sir Ridley Scott, koji je režirao originalnu povijesnu dramu iz 2000., vraća se kako bi režirao drugi dio, koji bi trebao biti objavljen u studenom 2024. Još uvijek nije najavljen naslov za nastavak, u kojem glume Paul Mescal, Denzel Washington i Connie Nielson.

Podsjetimo i kako na filmu, u scenografiji radi dvoje hrvatskih arhitekata koji su nam kratko rekli "Dobro smo, živi i zdravi". Kako smo pisali Ana Sarić i Melkior Serdarević, arhitekti po profesiji, trenutačno u ulozi scenografa, nalaze se u Maroku. Razlog? Dio su ekipe koja sudjeluje na snimanju "Gladijatora 2", nastavka filmskog hita velikog redatelja Ridleya Scotta, koji je svojedobno proslavio i Russella Crowea.

Prije toga je ovaj dvojac, inače članovi Hrvatskog društva filmskih djelatnika, sudjelovao u svojstvu set dizajnera stvaranju filma Na zapadu ništa novo redatelja Edwarda Bergera. Na 95. dodjeli nagrade Oscar, ilm je osvojio čak četiri Oscara, i to za najbolji međunarodni film, scenografiju, filmsku glazbu, filmsku fotografiju - te scenografiju, koje su, dakle, i oni oblikovali. Naime, sa scenografom Christianom Goldbeckom radili na razradi vojnih rovova i kampa koji su kasnije sagrađeni u Češkoj.

Pisali smo kako se nalaze u Maroku, gdje rade sa slavnim dizajnerom Arthurom Maxom na novom filmu Ridleya Scotta. U Maroku, naime, Scott snima film "Gladijator 2". Tada su nam rekli i sljedeće: "Riječ je o velikom projektu koji je još u ranoj fazi produkcije, no dinamično je, zanimljivo je. Tu smo od siječnja i konačno je zatoplilo, lakša je energija. Radimo na scenografiji, nacrte, ideje koje ima autor filma, prvo pripremamo u 3D varijanti. Glavni je šef dizajner, a mi smo mu podrška. No, više o samom filmu ne mogu otkriti jer je snimanje tek u početnim fazama govori". Naime, Ridley Scott, kako se može pročitati u medijima, radi na dovršenju svojeg filma "Napoleon" nakon čega dolazi u Maroko. Tako da ovog redatelja još nisu imali prilike upoznati, no vremena svakako ima, jer ostaju do ljeta u Maroku. Serdarević, dalje, govori: "Mi smo prema pustinji, u malenom gradu koji je ruralni dio Maroka. Drugačija je, svakako kultura, razlike su velike. Kad negdje toliko dugo boravite, dobit ćete sliku koja nije isključivo turistička, i to je dobro za upoznati kulturu. Razlike su velike, nema alkohola i kave, primjerice, oni nemaju takvu kulturu naprosto".

Originalni film osvojio je pet Oscara, uključujući i nagradu za najboljeg glumca za Russella Crowea, koji je glumio rimskog generala Maximusa Decimusa Meridiusa uz Joaquina Phoenixa kao cara Commoda. Film, smješten u doba vrhunca Rimskog Carstva, prikazuje Maximusa koji je počeo kao ratni heroj prije nego što je bio prisiljen postati gladijator.

Gladijator je zaradio 457 milijuna dolara (355 milijuna funti) na blagajnama i oživio žanr povijesne epske drame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:46