MONKEY MAN

U ovom razornom političkom filmu vjerski guru manipulira izborima, i posvuda vlada korupcija

Dev Patel, Universal Pictures, Monkey Man (2024)

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Patelov prvijenac opisivali su krilaticom ‘John Wick u Bombayu‘. Doista ima sličnosti između dvaju filmova

Zamislite film u kojem se Rambo bori protiv kastinskog sustava, Bruce Lee je Indijac, a Rocky se sprema na šaketanje s korumpiranim šefom policije? E, sad postoji točno takav film, a naslov mu je "Monkey Man".

"Monkey Man" debitantski je redateljski rad Deva Patela, londonskoga glumca indijskog podrijetla. Patel u filmu glumi siromašnog indijskog radnika koji se zaposli kao perač posuđa u perverzno raskošnom klubu kojim upravlja žena šefa policije. U klub navraća hinduska vjerska i politička elita. No, perač tanjura ima tajnu agendu. Kani se osvetiti vjerskom vođi i policijskom šefu jer su spalili selo u kojem je živio kao dijete te ubili majku.

Patelov prvijenac opisivali su krilaticom "John Wick u Bombayu". Doista ima sličnosti između dvaju filmova, pogotovo u intenzitetu akcijskih scena i fizičkoj staturi junaka. No, za razliku od eskapističkog "Wicka", "Monkey Man" je i razorni politički film. Dok se junak letvama i šakama probija kroz buljuke negativaca, iz filma izlazi svašta, od političke korupcije, preko nepravdi kastinskog sustava, do hinduističkog kleronacionalizma u stilu Narendre Modija. Dijabolični vjerski guru u filmu manipulira izborima, a transvestitski eunusi sijeku glave mačetama. Pri tom ni trena ne jenjava frenetična, majstorski režirana akcija, a iz filma pljušti kolorit indijskog velegrada. "Monkey Man" je majstorija, akcijski film sezone.

MONKEY MAN (Kanada 2024.), akcijski, režija: Dev Patel, uloge: Dev Patel, Sikandar Kher, Makarand Deshpande, kina

Ocjena: 5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:11