PIŠE JURICA PAVIČIĆ

Upravo su upucali američkog predsjednika, nastalo je rasulo. Serija ‘Manhunt‘ prati lov na ubojicu...

Manhunt na Apple TV+

 /Screenshot
Serija ima i dramu i suspens i svu silu zanimljivih, životnih likova, od washingtonske političke koterije do južnjačkih fanatika i oslobođenih robova

U travnju 1865. godine Američki građanski rat približio se kraju. Jug se vojno urušavao. Najvažniji južnjački zapovjednik, general Lee, početkom se travnja predao sa svojom vojskom Virginije. Predsjednik Unije Abraham Lincoln dočekao je krvavo izvojštenu pobjedu. No, nije u njoj stigao uživati.

Samo četiri dana nakon Leejeve predaje Lincolna je u kazališnoj loži ustrijelio južnjački simpatizer, glumac John Wilkes Booth. Predsjednika je upucao u vrat, poviknuo "sic semper tyrannis"("tako uvijek tiranima", citat pripisivan Brutu) i pobjegao s uganutom nogom iz prepunog kazališta. Dok se pokušava domoći Juga, dvanaest ga dana krije mreža jataka, simpatizera Konfederacije. Lincolnov ministar Edward Stanton podigao je cijelu državu na noge, procjenjujući da bi Boothov dolazak na Jug mogao opet osokoliti poražene. Booth je na koncu lociran na jednoj farmi u Virginiji i ubijen u puškaranju.

Tih dvanaest dana potrage tema su sjajne televizijske serije koja ovog tjedna završava na Apple TV+-u. Seriju pod naslovom "Manhunt" (Lov na čovjeka) kao scenaristica potpisuje Monica Beletsky, a među redateljima serije i dva su vrsna doajena žanrovskog filma 90-ih: Carl Franklin i John Dahl. Serija počinje atentatom i prati zbivanja koja slijede. Pratimo ubojicu Bootha (Anthony Boyle) koji se hramajući nastoji domoći Juga. Pratimo ministra Stantona (Tobias Menzies) koji traga za Boothom i na koncu ga nađe zahvaljujući istražiteljskoj domišljatosti: pretražujući dostavnice tekstilne robe industrijalca sklonog Jugu, Stanton razotkriva jatačku liniju kojom se koristila konfederalna obavještajna služba. Treća pripovjedna linija prati politička previranja nakon predsjednikove smrti. Novoustoličeni potpredsjednik Andrew Johnson, naime, ni izdaleka nije tako gorljiv kao Lincoln pa je sklon ustupcima Jugu da zakrpi nacionalnu slogu.

Boothov atentat obično se u pučkoj predodžbi doživljava kao čin očaja gubitnika, istodobno bijesan i uzaludan. Serija kao da sugerira da (nažalost) nije tako te da je atentator u stanovitoj mjeri zapravo uspio u naumu. Smrću A. Lincolna svisnuli su ambiciozni planovi o agrarnoj reformi i davanju kompenzacije bivšim robovima. Novi je predsjednik zamrznuo postojeće društvene odnose i, serija diskretno sugerira, stvorio društvo rasizma za sljedećih sto godina. Serija također oponira stereotipu da je Jug bio rasistički, a Sjever jednodušno za Uniju. Pokazuje kako je New York bio prošupljen južnjačkim simpatizerima, Wall Street je naklonjen plantažerima, a Kanada konfederalnim urotnicima služi kao eksteritorijalno utočište.

"Manhunt" počiva na dva glavna lika. Oba su zanimljiva. Wilkes Booth je ljepuškasti, popularni, no ne najbolji glumac. Opijen je veličinom vlastite geste, nada se da će kad stigne na Jug biti dočekan poput Mesije, da će ga budućnost pamtiti kao heroja. U trenutku kad počinje hajku, ministar Stanton je fizička ruina i nagrizen astmom. Duboko je frustriran jer se nadao da će naći nalogodavce i uspjeti povezati atentatora s vrhom konfederalne vlasti. U tome, međutim, ne uspije. Za urotu su okrivljeni samo sitni pijuni, a kao da je svima, osim njemu, laknulo što je okončalo tako.

"Manhunt" je izvrsna serija - pronicljiva u seciranju povijesti, poticajna za političku diskusiju. No, historiografska poduka nije u "Manhunt" zagušila pripovijedanje. Serija ima i dramu i suspens i svu silu zanimljivih, životnih likova, od washingtonske političke koterije do južnjačkih fanatika i oslobođenih robova.

LOV NA ČOVJEKA (Manhunt, SAD, 2024.), kreator: Monica Beletsky, uloge: Tobias Menzies, Anthony Boyle, Hamish Linklater, Apple TV+,

Ocjena: 5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:18