PIŠE JURICA PAVIČIĆ

'True Grit': Vestern kojim dominira mala pametnica od samo 14 godina

Originalni ‘True Grit’ u velikoj mjeri je bio one-man-show ostarjelog Johna Waynea

Pravi, čisti vestern posljednjih je godina rijedak i ponajčešće neuspješan žanr. Vesterni se snimaju rijetko, a još ih rjeđe viđamo na velikim festivalima. Pa ipak, šezdeset i prvi Berlinale počeo je u četvrtak upravo u znaku pištolja, konja i mamuza. Otvoren je filmom “Čovjek zvan Hrabrost” (True Grit), filmom braće Joela i Ethana Coena koji je u Berlin stigao s deset nominacija za Oscara. Braći Coen to je prvi vestern u karijeri, a koliko me sjećanje služi, to je i prvi vestern koji otvara neki veliki festival u posljednjih nekoliko desetljeća.

Potjera u troje

“Čovjek zvan Hrabrost” baziran je na istoimenom romanu vestern pisca Richarda Purvisa koji je 1969. već ekraniziran s Johnom Wayneom u glavnoj ulozi. Glavna junakinja Portisovog romana - a i filma - je Mattie Ross ( Hailee Steinfeld), 14-godišnja djevojčica čijeg je oca orobio i ubio vlastiti najamnik. Odlučna osvetiti oca, mlada djevojka plati pedeset dolara saveznom maršalu Roosteru Cogburnu ( Jeff Bridges) da uđe u indijanski teritorij, pronađe ubojicu Chaneyja ( Josh Brolin) i privede ga sudu. Djevojka, međutim, na maršalovo nezadovoljstvo insistira da u potjeru ide s njim. Tijekom potjere, na putu im se nađe teksaški rendžer Le Boeuf ( Matt Damon) koji također lovi Chaneyja, ali zbog drugog ubojstva u Teksasu, i mnogo unosnije potjernice. Cogburn je pod iskušenjem da iznevjeri mladu poslodavku i odvede ubojicu unosnijem otkupitelju, ali između njega i Le Beoufa stoji nepremostiv jaz - u građanskom su ratu bili na oprečnim stranama.

Izvorni “True Grit” nisam gledao desetljećima, ali ako me sjećanje služi, film je u velikoj mjeri bio one-man-show starog Johna Waynea kojem je to bio pretposljednji, starački film. Isti zaplet Coenovi su prilagodili svom senzibilitetu. Film posjeduje puno crnog humora, verbalnih gegova, a vatrometni dijalozi na arhaičnom, pomalo biblijskom engleskom zauzimaju znatan dio filma. Filmom ne dominira toliko Jeff Bridges kao stari maršal, koliko Hailee Steinfeld kao nepopustljiva 14-godišnjakinja koja nadigrava odrasle u verbalnom nadmudrivanju.

Ortodoksni vestern

Mala pametnica Mattie Ross tipični je lik braće Coen, inteligentni, stoički heroj kakve pamtimo iz “Farga” ili “Millerovog raskršća”. Međutim, bilo bi pogrešno misliti kako je “Čovjek zvan Hrabrost” film u kojem se najviše - priča. Riječ je o ortodoksnom vesternu, a to znači da ima i konjskih jurnjava, i pucnjave, borbe noževa, pa čak i ugriza zvečarke.

“Čovjek zvan Hrabrost”, unatoč nominacijama za Oscara, ne spada u sam vrh opusa braće Coen. Riječ je o možda njihovom najmanje ambicioznom filmu, koji se u nekim dijelovima doima kao da je pravljen na automatskom pilotu, no iz te rutine dovoljno često bljesnu trenuci inspiracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:01