ŠTO ĆEMO GLEDATI

Spremite se za novog Sherlocka Holmesa, Fincherova Larssona i vjenčanje u nastavku ‘Sumraka’

Lako je biti prorok uoči početka hollywoodske ljetne sezone: hrpa franšiza, predvidljivi favoriti, minimum iznenađenja. I neuki analitičar pogodio bi da će najveću bruto zaradu ostvariti novi nastavci “Harryja Pottera”, “Transformera” i “Pirata s Kariba”. Pokušajte, međutim, biti tako precizni kada je u pitanju jesenska odnosno predbožićna sezona. Nema šanse! Lani je jedino bilo izvjesno da će čelnu poziciju zauzeti prvi nastavak sedmog izdanja “Harryja Pottera”, no sve drugo nije se moglo predvidjeti.

Tko bi slutio da će se treće “Kronike iz Narnije” boriti rame uz rame s filmom skromnog budžeta, za koji u ovo doba prošle godine nitko nije ni čuo, “Kraljevim govorom” Toma Hoopera, kasnijim dobitnikom Oscara?! Ili da će ezoterični triler “Crni labud” za dlaku pobijediti na kino blagajnama “Male Fockere”, treće izdanje franšize “Dozvola za brak”?! Ukratko, za razliku od ljeta, kraj sezone vrvi neočekivanim favoritima, zato što se budući pretendenti za Oscara - koje je u pravilu teško izdvojiti s velikom sigurnošću - ravnopravno bore sa skupim blockbusterima.

Jaka postava

Predstojeća jesen i zima razlikuju se od prošle utoliko što nude puno jaču postavu blockbustera. Favoriti među njima svakako su “Sherlock Holmes: Igra sjena”, “Sumrak saga: Praskozorje prvi dio”, “Avanture Tintina”, “Nemoguća misija: Protokol Duh” te dva crtića, “Mačak u čizmama” i “Ples malog pingvina 2”. Hoće li se neki od njih pridružiti “klubu od milijardu dolara” u koji su se ovog ljeta učlanila čak tri filma? Po svoj prilici - ne. Prvi “Sherlock Holmes” zgrnuo je na svjetskom tržištu 524 milijuna dolara bruto, što znači da bi nastavak morao biti dvostruko uspješniji. Drugo i treće izdanje “Sumrak sage” zaradilo je sličan iznos - oko 700 milijuna dolara bruto - što znači da je serijal dosegao svoj limit. Ukoliko prvo “Praskozorje” bude nešto uspješnije, još je uvijek daleko do milijarde! “Avanture Tintina” su prvo izdanje potencijalne franšize, međutim, predložak - istoimeni Hergéov strip - dobro poznaju sladokusci, ali ne i široka publika. Ukoliko film i bude hit, tek se narednim nastavcima smiješi milijarda.

Seks i nasilje

Tom Cruise može biti zadovoljan ako četvrta “Nemoguća misija” ne podbaci, budući da je “trojka” dosad prošla najslabije (ni 400 milijuna dolara bruto) u čitavom serijalu, a crtići “Mačak u čizmama” i “Ples malog pingvina 2” nemaju šanse u toj utakmici.

Može li “Djevojka s tetovažom zmaja” ostvariti toliku zaradu? Vjerojatno ne, jer će prizori seksa i nasilja rastjerati obiteljsku publiku, no to je jedini film u predstojećoj sezoni koji bi mogao biti hit u kinima i ozbiljan kandidat za Oscara. David Fincher dosad je u dva navrata (“Čudnovata priča o Benjaminu Buttonu”, “Društvena mreža”) bio favorit za tu nagradu, koja mu je u posljednji trenutak izmakla, pa bi ekranizacijom Stiega Larssona mogao nadoknaditi propušteno.

Na kladionicama

Tko bi još mogao pretendirati na najvažniju nagradu u svijetu filma? Na kladionicama jako dobro kotiraju “J. Edgar” Clinta Eastwooda, životopis šefa FBI-a J. Edgara Hoovera (njime se već bavio lucidni B-filmaš Larry Cohen), te melodrama “Galop rata”, još jedan Spielbergov adut u predbožićnom razdoblju. Nijedan još nije nigdje prikazan, pa je teško prognozirati hoće li filmovi opravdati velika očekivanja: problem je što prvi ima protagonista s kojim se je teško poistovjetiti, a drugi bi lako mogao skliznuti u pretjeranu sentimentalnost. Kao mogućeg favorita spominje se i novi film Stephena Daldryja “Izrazito glasno i nevjerojatno blizu”, u kojem oskarovci Tom Hanks i Sandra Bullock igraju roditelje malog protagonista, no sve ostaje na nagađanjima, jer će film - kao i “Galop rata” - imati premijeru pred sam kraj godine.

“Martovske ide” Georgea Clooneyja i “Potomci” Alexandrea Paynea već su prikazani, prvi u Veneciji a drugi u Torontu, potonji je prošao znatno bolje, ali u odnosu na njih “Ponoć u Parizu” Woodyja Allena puno bi ozbiljnije mogao animirati glasače Akademije: karizmatični redatelj dosad je dobio tri pozlaćena kipića, jedan za režiju (“Annie Hall”) i dva za scenarij (“Annie Hall”, “Hannah i njezine sestre”), a ovo bi ponovno mogla biti njegova sezona.

A što ukoliko se u borbu za nagrade uključi “Zemlja krvi i meda”, igrani prvijenac Angeline Jolie? Ushićenju u regiji ne bi bilo kraja, jer je to film koji je zbog lokacija u Mađarskoj i Bosni - imao najveći publicitet na ovim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 18:15