STIŽE NOVI ‘BATMAN‘

Saznat ćemo kako se Batman snalazio na samom početku, kako izgleda novi Batmobile...

 Matt Reeves
Kratka najava za film, koji u kina stiže 2021. godine, pregledana je 13 milijuna puta

“Ja sam osveta”, govori Robert Pattinson, novi Batman, u prvom traileru za ovaj nadolazeći film.

Trailer je objavljen u subotu navečer, na virtualnom događaju DC’s FanDome, a film bismo trebali gledati u kinima početkom listopada 2021. godine. Iako je prvotni plan bio da izađe već u prvoj polovici godine, to se neće dogoditi zbog koronavirusa. U tek nekoliko dana, ova je najava pregledana 13 milijuna puta.

Novi Batmobile

Dvominutni video prikazuje tamni grad Gotham, koji je preplavljen zločinima, zbog čega Batman i njegov policijski partner (kojeg igra Jeffrey Wright), moraju razotkriti misterij iza brutalnih ubojstava. “Od tvojeg tajnog prijatelja... Zaigrajmo igru, samo ja i ti,” čita Gordon s kartice koja je ostavljena na mjestu zločina i naslovljena na Batmana.

Trailer, popraćen Nirvaninom pjesmom “Something in the Way”, prema nekim je elementima sličan najavama prethodnih filmova o Batmanu. Tu je, recimo, nova verzija Batmobilea, a u nekoliko kadrova pojavljuje se i Zoë Kravitz, koja igra Selinu Kyle, odnosno Catwoman. No, iako se radi o vrlo kratkoj najavi, iz detalja će pomniji promatrač izvući priličan broj informacija koje govore dosta o smjeru u kojem će novi film ići.

Redatelj Matt Reeves u subotu je objasnio da je njegov Vitez tame tek u drugoj godini u kojoj ima posebne moći. Iz trailera se vidi da Reeves nije radio svoj film prema predlošku priče o Batmanu, nego ju je osmislio sam. “Bilo mi je uzbudljivo ne raditi nešto što je već odlično razrađeno u drugim filmovima, nego ‘uhvatiti’ Batmana usred tog cijelog kriminološkog eksperimenta, vidjeti kako on postaje Batman i kako u tom procesu i griješi,” rekao je Reeves.

Lista prethodnika

Novi će film otkriti ne samo to kako se Batman snalazio na svojim samim počecima, već i kako su to činili i Riddler, Catwoman i Penguin. Štoviše, Selina Kyle u filmu još uopće nije Catwoman.

Još jedna velika stvar koju na prvu nije lako uočiti u traileru je Collin Farrell, koji je apsolutno neprepoznatljiv, a utjelovljuje lik Oswalda Cobblepota, odnosno Penguina.

Radnja filma bi, čini se, mogla biti usko povezana s likom gradonačelnika Gothama Dona Mitchella. Njegova se slika više puta pojavljuje u najavi, među ostalom i u novinama, u kojima je vijest o tome da je on nedavno dobio izbore, pa se može pretpostaviti da se nekome to nije svidjelo i da je spremio osvetu. Po novinama u filmu može se vidjeti da bismo mogli očekivati pojavljivanje još jednog zločinca iz Batman franšize, Salvatorea Maronija.

Analitičari trailera otišli su prilično daleko, pa već pohvalili autentičnost Reevesovog Brucea Waynea, koji nosi olovku oko očiju. Objašnjenje je jednostavno - crnilom oko očiju Batman postiže to da mu se ne vidi koža kad nosi masku, no dosadašnjim se junacima to nije vidjelo. Kada je riječ o izgledu novog junaka, posebna je pozornost posvećena i njegovom Batman odjelu. Kako je Batman još na svojim počecima, u tom je kontekstu cilj bio postići izgled koji će ostaviti mjesta za napredak, odnosno dati gledatelju do znanja kako će ovaj superjunak kasnije u životu nadograđivati svoje odijelo.

Inače, Robert Pattinson ovom će se ulogom pridružiti prilično fascinantnoj listi glumaca koji su već glumili Batmana, kao što su Ben Affleck, Michael Keaton i Christian Bale. Batman je jedna od najvažnijih franšiza koju posjeduje kompanija Warner Bros, a filmovi, od kojih je prvi bio Batman iz 1989., donijeli su im oko pet milijardi dolara. Inače, Warner Bros je okrenuo DC-jeve superjunake na novi kurs, u kojem se fokusiraju na osobniji i ozbiljniji pristup likovima. Tom su strategijom prošle godine postigli enormni uspjeh sa “Jokerom”, a čini se da i novi Batman ide baš u tome smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:33