‘KLASIČNA GLAZBA ZA SVAKI DAN‘

Rossini je bio sjajan kompozitor, ali je i obožavao jesti. Donosimo njegove recepte za koktele i odreske

Proba Seviljskog brijača

 Ronald Gorsic/Cropix
Zvijezda je priče, kažu, najveći obožavatelj gastronomije među kompozitorima, talijanski glazbeni genij Gioachino Rossin

Zanimljiv domaći serijal "Klasična glazba za svaki dan", koji prikazuje HTV, na drugačiji način govori o djelima starih majstora, onima koja su dio naše svakodnevice, a da toga nismo ni svjesni. Od rođenja slušamo Brahmsa, mature i prve plesove slavimo uz Straussa, vjenčavamo se uz Wagnera i Mendelssohna, pijemo i jedemo uz Rossinija, Bellinija, Berlioza, pokapamo uz Chopina i Mozarta... Domaćin serije Borko Perić vodi nas na nezaboravno glazbeno putovanje u šest epizoda "od kolijevke pa do groba", istražuje različite faze života koje su obilježene klasičnim skladbama. Kroz razgovore sa stručnjacima i glazbenicima, Borko otkriva duboke veze između glazbe i ljudskog iskustva.

Jedna od epizoda bavi se vezom glazbe i hrane, a iako je mnogo glazbenika bilo poznato po ljubavi prema dobroj hrani, zvijezda je priče, kažu, najveći obožavatelj gastronomije među kompozitorima, ljubitelj savršene kuhinje i čovjek koji je i sam pridonio kulinarskoj povijesti, talijanski glazbeni genij Gioachino Rossini.

Skladao je 39 opera, a relativno rano povukao se u neku vrstu polumirovine, manje se bavio notama, a više sastojcima bogatih tanjura i čaša koji su se pripremali u njegovoj kuhinji i posluživali njemu i njegovim gostima. Njegov utjecaj na kuhinju proučavali su razni autori, postoje i knjige o toj temi... Rossini je nadahnuo mnoge chefove - baš kao što za njega govore da je bio prvi celebrity skladatelj, njegov prijatelj, kuhar Marie-Antoine "Antonin" Carême, bio je prvi celebrity chef - te su itekako utjecali jedan na drugoga.

Do danas su najpoznatiji recepti povezani s Rossinijem ostali luksuzni tournedos Rossini (autorstvo se pripisuje Carêmeu), koji s obzirom na to da ima vrlo skupe sastojke doista spada u "jela za posebne prilike", i lagani koktel Rossini. Uz recepte za njih donosimo i onaj pristupačniji, za cannellone alla Rossini. Tjesteninu je čovjek koji je svijetu dao "Seviljskog brijača" i "Williama Tella", kao svaki pravi Talijan, obožavao.

Tournedos Rossini

Sastojci

Za odreske:

4 odreska tournedos (okrugli debeli medaljon koji se reže iz tanjeg dijela bifteka)

1 jušna žlica maslaca

1 jušna žlica maslinova ulja

4 kriške gusje jetre

4 kriške tostiranog bijelog kruha bez korice

1 jušna žlica kvalitetnog crnog vina

1 češanj češnjaka, usitnjen

10 dkg narezanih vrganja

po ukusu: nekoliko kriški tanko naribanog tartufa

Za umak:

masnoća od pečenja

2 čajne žlice rakije (loza)

1 dl kvalitetnog crnog vina

Priprema:

Posolite i poparite biftek i stavite ga na vruću tavu u kojoj ste pomiješali maslac i ulje te pecite dok se ne zapeče izvana (ne više od tri minute) sa svih strana. Izvadite iz tave i stavite na toplom da odmori. U tavi popržite gusju jetru, vrlo kratko, izvadite i stavite na papirnati ubrus. Ostavite masnoću.

U drugoj posudi na malo maslaca popirjajte vrganje, dodajte im češnjak, pa zalijte žlicom crnog vina. U tavici u kojoj ste pekli meso i jetru dodajte masnoći dvije čajne žlice rakije i decilitar vina. Miješajte i pustite da se reducira. Dobiveni umak dodajte u gljive i pirjajte dvije do tri minute.

Servirajte na toplom tanjuru - na tost stavite meso, na njega gusju jetru te gljive iz umaka (i/ili tartuf), prelijte s malo umaka i poslužite.

Koktel Rossini

Sastojci:

500 g jagoda, svježih, očišćenih

šećer (po ukusu)

boca bijelog prosecca ili pjenušca, jako ohlađenog

nekoliko polovica jagoda za ukras, listići mente

Priprema:

Jagode koje ste pošećerili po ukusu ubacite u blender ili ih usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete vrlo fini pire, tekući, ali bez većih komada voća. Koristeći se finom cjediljkom, protisnite pire u posudu koja se može poklopiti, tako da što manje soka ostane u cjediljki. Poklopite i stavite u hladnjak do pripreme.

Kad počnete raditi koktel, uzmite dvije jušne žlice (ili više, po želji) pirea i ulijte na dno šampanjske čaše. Polako i vrlo polako ulijte rashlađeni prosecco. Ukrasite polovicom jagode i listićem mente.

Cannelloni alla Rossini

Sastojci:

Za punjenje:

2 češnja češnjaka, usitnjena

3 jušne žlice maslinova ulja

pola glavice luka, sitno nasjeckanog

180 g mljevene junetine

180 g mljevene svinjetine

180 g mljevene piletine od bataka

1 pileća jetrica, usitnjena (po ukusu)

sol i svježe mljeveni papar

prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića

1 paket tjestenine cannelloni

Za umak od rajčice:

1 srednje velika glavica luka, narezana na četvrtine

4 jušne žlice maslaca

750 g pelata, usitnjenih

sol i svježe mljeveni papar

300 ml béchamel umaka (gotov ili kod kuće pripremljen)

55 g svježe naribanog parmezana

dvije čajne žlice maslaca narezanog na kockice

Priprema:

Napravite prvo umak od rajčice - otopite maslac u tavi, dodajte pelate i miješajte. Dodajte luk, posolite i popaprite. Miješajte drvenom kuhačom, stalno usitnjavajući pelate, barem trideset minuta na umjerenoj vatri, dok ne dobijete prilično gust umak. Pripremite béchamel umak.

Za punjenje zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u većoj posudi. Dodajte češnjak, pa luk i miješajte, pazeći da ne zagori. Luk mora biti mekan, ali ne smeđ. Ako dodajete jetricu, ubacite je sada i kratko pirjajte. Dodajte piletinu, svinjetinu i junetinu. Posolite, popaprite. Pirjajte desetak minuta dok meso (posebno svinjetina i piletina) ne bude dobro prženo. Miješajte često. Maknite s vatre pa dodajte 100 ml béchamela i ostavite sa strane.

Prema uputama proizvođača, skuhajte cannellone. Dobro namastite dno vatrostalne posude/posude za pečenje. Stavite oko dva dl umaka od rajčice na dno posude i ravnomjerno rasporedite. Cannellone napunite s dvije, dvije i pol žlice smjese. Rasporedite ravnomjerno i potrošite svu smjesu. Složenu tjesteninu prelijte ostatkom umaka od rajčice i béchamelom, pospite parmezanom i narezanim kockicama putra.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 ºC i Pecite 15 minuta pokriveno folijom, te još 10 do 15 minuta otkriveno, dok jelo ne dobije lijepu zlatnu koricu. Poslužite vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:04