Sarajevo Film Festival Srce Sarajeva osvojio turski film ‘Mustang’

Prvi put na SFF-u pobijedila autorica iz islamskog svijeta

 Denis Ruvić/CROPIX
Četvrti put u povijesti Festivala glavnu je nagradu osvojila žena, no prvi je put pobijedila autorica iz islamskog svijeta

Pet dugokosih, šarmantnih tinejdžerica koje sto minuta ratuju s konzervativnim drilom, skaču kroz prozor, bježe od kuće i krišom pohode Trabzonsporove utakmice na koncu su se pokazale neodoljivima ne samo sarajevskoj publici, nego i sarajevskom žiriju.

Crna komedija “Mustang” turske redateljice Deniz Gamze Ergüven osvojila je u subotu navečer nagradu Srce Sarajeva kao najbolji dugometražni igrani film u konkurenciji sarajevskog filmskog festivala. Tako je četvrti put u povijesti Sarajeva glavnu nagradu osvojila žena redateljica, u sva četiri slučaja te su redateljice bile debitantice, no ono što je ovaj put novost je to da je prvi put pobjednica autorica iz islamskog svijeta.

Bez iznenađenja

Pobjeda turskog filma, treba reći, nije iznenađenje i u Sarajevu primljen euforično. Jedan je od razloga nesumnjivo i sam film, koji je živahan, brz i duhovit. Drugi je razlog neodoljivo simpatičan “kast” od pet tinejdžerskih glumica koji bi raskrabio najmrzovoljnijeg kritičara. No, jedan od razloga zašto je “Mustang” osvojio sarajevsku publiku jest nesumnjivo i tema filma - odnos islama i modernoga, konzervativnog patrijarhata i mlađih generacija, što je tema koja je u BiH bez sumnje relevantna.

Toj pozitivnoj euforiji oko “Mustanga” na koncu se priklonio i žiri koji je vjerojatno procijenio da je bolje nagradom pogurnuti manje vidljiv film, nego mađarskog “Saulovog sina” kojem nakon druge nagrade u Cannesu doista ne treba dodatna festivalska vidljivost.

Nagrađeni kolektivi

Ostale nagrade podijelili su “Saulov sin” te grčki film “Chevalier”, redateljski rad Athine Rachele Tsangari. Žiri je i nagradu za žensku ulogu dao kolektivu: peterima adolescenticama koje glume pet sestara u filmu “Mustang”. Od svih odluka žirija, odluka da se glumačke nagrade daju kolektivnim kastovima nesumnjivo je najspornija. Kad za najbolju ulogu/uloge nagradi kolektivnu glumačku ekipu, žiri zapravo ne nagrađuje glumce nego redatelja ili producenta ili kastagenta koji ih je probrao pa je na neki način to iznevjerivanje smisla te nagrade. Kad je riječ o hrvatskim filmovima, oni su ove godine u Sarajevu prošli nešto lošije nego što je poneko možda očekivao.

Naš sastav ostao je bez službenih nagrada, no dobili su tri neslužbene. “Zvizdan” Dalibora Matanića dobio je nagradu žirija CICAE (svjetskog udruženja art-kina), a dokumentaristica Eva Kraljević dobila je nagradu Europske dokumentarističke mreže za najbolji novi talent za film “Lijepo mi je s tobom, znaš”. Hrvatska koprodukcija “U potrazi za snom” Mladena Mitrovića osvojio je - pak - nagradu publike u dokumentarnom programu s visokom ocjenom 4, 84.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:27