PIŠE JURICA PAVIČIĆ

'Mustang' osvojio 'Srce Sarajeva', hrvatskim filmovima samo neslužbene nagrade

 Denis Ruvić/CROPIX

Film „Mustang“ turske redateljice Deniz Gamze Erguven osvojio je nagradu „Srce Sarajeva“ kao najbolji dugometražni igrani film u konkurenciji sarajevskog filmskog festivala. U istom programu, drugu nagradu (grand prix žirija) osvojio je mađarski film „Saulov sin“ redatelja Laszla Nemesa. Posebno priznanje žirija osvojio je grčki film „Chevalier“ redateljice Athina Rachele Tsangari.

Filmovi „Mustang“ i „Chevalier“ osvojili su i glumačke nagrade. I onu za najbolju mušku, i onu za najbolju žensku ulogu petočlani je međunarodni žiri dao kolektivnom glumačkom kastu filmova- onaj za žensku petorima maloljetnim glumicama iz filma „Mustang“, a onaj za mušku šestočlanom, isključivo muškom glumačkom sastavu grčkog filma.

U dokumentarnoj konkurenciji, „Srce Sarajeva“ je ponio rumunjski dokumentarac „Toto i njegove sestre“ Alexandra Nanaua, a u kratkometražnom programu pobjednik je crnogorski režiser Dušan Kasalica s filmom „Biserna obala“. Nagradu za ljudska prava ponijela je sarajevska redateljica Jasmila Žbanić za dokumentarni film „Jedan dan u Sarajevu“ koji se bavi današnjim ideološkim proturječjima oko Principova atentata 1914.

Hrvatski filmovi dobili su samo dvije neslužbene nagrade. „Zvizdan“ Dalibora Matanića dobio je nagradu žirija CICAE (svjetskog udruženja art-kina), a dokumentaristica Eva Kraljević dobila je nagradu Europske dokumentarističke mreže (EDN) za najbolji novi talent za svoj film „Lijepo mi je s tobom, znaš“.

Festival je završio projekcijom filma zatvaranja, islandske „Djevičanske gore“ Dagura Karija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:22