POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo početak ‘Prstenova moći‘: Slika oduzima dah, glavni glumci su odlični, no priča malo kašljuca

Morfydd Clark kao Galadriel u seriji ”Gospodar prstenova: Prstenovi moći”

 LMK/Landmark/Profimedia
Rat između HBO-a i Amazona za najbolju novu fantasy seriju počeo je u petak, kada su izašle prve dvije epizode ‘Gospodara prstenova‘

Oko tri i pol mjeseca nakon što je Noćni kralj u posljednjoj epizodi sedme sezone Igre prijestolja na krilima nemrtvog Viseriona srušio dio Zida i krenuo prema Targaryenima, Lannisterovima, Starkovima i ostalim žiteljima Westerosa, tehnološki gigant Amazon kupio je televizijska prava na "Gospodara prstenova" engleskog pisca J. R. R. Tolkiena.

Plan je bio jasan - Amazonova streaming platforma Prime Video koja je pokrenuta sredinom prosinca 2016. godine trebala je hit kojim će privući pretplatnike, a "Igra prijestolja" je pokazala da među TV publikom ima mnogo ljubitelja fantazije.

Amazon je prava na "Gospodara" kupio za, kako su holivudski insajderi Deadlineu rekli, "luđačkih" 250 milijuna dolara. S obzirom na to da su Amazon i njegov osnivač Jeff Bezos povijesno bogati, na taj se iznos može gledati i kao na "sitniš".

Filmska trilogija "Gospodar prstenova" koju je novozelandski redatelj Peter Jackson režirao krajem 20. i početkom 21. stoljeća te koja je do danas uprihodila nešto manje od tri milijarde dolara i osvojila 17 nagrada Oscar i Jacksonova trilogija "Hobit" koja je izašla početkom 2010-ih godina te također zaradila nešto manje od tri milijarde dolara nedvojbeno su Amazon ohrabrili da ne samo dade toliko novaca za prava na Tolkienov magnum opus već i da se obveže da će snimiti više sezona serije i na nju u konačnici potrošiti više od milijardu dolara.

Nakon što su pozvali holivudske kreativce da im predlože čime bi se TV verzija "Gospodara" mogla baviti, Amazon je odlučio da su najbolji prijedlog dali nepotpisani scenaristi serije "Zvjezdane staze: S one strane" J. D. Payne i Patrick McKay. Radnju su smjestili u Drugo doba Međuzemlja te se odlučili fokusirati na kovanje Prstenova moći, uspon Saurona, pad otočne kraljevine Númenor i posljednjeg saveza između vilenjaka i ljudi. Ukratko, petominutni, ali svejedno epski prolog prije početka "Prstenove družine" Payne i McKay željeli su pretvoriti u 50 sati televizije. Scenaristi su posao razvijanja serije dobili u srpnju 2018. godine.

Amazon je u studenom 2019. već naručio drugu sezonu serije, što je njezinim autorima omogućilo da prvu i drugu sezonu snime istovremeno, a u siječnju 2020. je otkrio da će serija nositi naslov "Gospodar prstenova: Prstenovi moći".

Koliko je bilo važno da se o konkretnoj radnji serije ništa ne dozna svjedoče činjenice da su prozori sobe u kojoj scenaristi radili zapečaćivali nakon što bi svakog dana odlazili kući te da su zaštitari u scenarističku sobu mogli ući samo pomoću senzora za očitavanje otisaka prstiju. Scenaristi su se tijekom pisanja sastajali s onima koji upravljaju Tolkienovom ostavštinom te njegovim unukom Simonom Tolkienom, koji ima je pomogao razviti dio likova i priče. S obzirom na to da se događaji iz "Gospodara prstenova" i "Hobita" odvijaju tijekom Trećeg doba Međuzemlja, a da se serija bavim Drugim dobom, događanjima koje je Tolkien istraživao u "Silmarillionu", "Nedovršenim pričama" i "Povijesti Međuzemlja", pojavila se bojazan da će serija biti tek "labavo" povezana s Tolkienovim radom, međutim McKay je rekao da autori misle da je serija "dubinski" povezana s Tolkienovim poznatijim djelima.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o prve dvije epizode "Prstenova moći", neizbježnim usporedbama s Igrom prijestolja, raskoši koja je vidljiva u svakom kadru serije te ispunjavanju (nemogućih) očekivanja ljubitelja Tolkienovog rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49