POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo prvu sezonu ‘Prstenova moći‘: Jedna od najspektakularnijih serija ikad ima veliki problem

Kali Kopae, Edith Poor i Bridie Sisson u seriji ”Gospodar prstenova: Prstenovi moći”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Perjanica platforme Amazon Prime Video prečesto se oslanja na staromodna i konzervativna rješenja te zbog toga zna djelovati sporo i malaksalo

Očekivanja koja su postavljena pred seriju "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" u startu su bila previsoka. Od toga se naprosto ne može pobjeći.

Streaming platforma Amazon Prime Video u nju je uložila nevjerojatnih milijardu dolara kako bi se pozicionirala kao dostojna alternativa popularnijem Netflixu i kvalitetnijem HBO Maxu. Iako taj cilj nije neostvariv, malo je vjerojatno da će to postići samo jednom serijom ili filmom. Netflix i HBO Max svoje su reputacije gradili godinama i nerealno je očekivati da će ih netko s trona srušiti nakon pet-šest godina.

"Prstenovi moći" došli su nakon što je HBO s "Igrom prijestolja" serijsko pripovijedanje u domeni fantastike podigao na zavidno visoku razinu, čak i ako su posljednje sezone obuzete ozbiljnim problemima. "Zmajeva kuća", HBO-ova druga serija koja se oslanja na djela američkog pisca Georgea R. R. Martina, pokazala je da ni HBO ne zna kako duplicirati uspjeh "Igre".

Povrh toga, "Prstenovi moći" vjerojatno će zauvijek živjeti u sjeni povijesno uspješne trilogije "Gospodar prstenova" s početka 21. stoljeća koju je virtuozno režirao Novozelanđanin Peter Jackson.

Doda li se tome činjenica da su ljubitelji engleskog pisca J. R. R. Tolkiena (isto vrijedi i za brojne druge pisce fantastike i SF-a) izrazito tankoćutni i nepovjerljivi, prepreke koje su prije početka emitiranja stavljene pred "Prstenove moći" skoro da se mogu mjeriti s onima s kojima se Frodo morao suočiti na svome putu da uništi Jedinstveni prsten.

Prve dvije epizode serije otkrile su da je Amazon istovremeno i dobro i loše uložio svoj novac.

"Prstenovi moći" odmah su se etablirali kao vjerojatno vizualno najljepša i najspektakularnija serija u povijesti, ali i pokazali što se dogodi kada zahtjevnu materiju prepunu raznovrsnih likova i lokacija povjerite neiskusnim scenaristima.

Odmah je postalo očito da će "Prstenovi" najveću muku mučiti s tempom i balansiranjem između svih tih paralelnih radnji.

Serija se od toga slabog starta, nažalost, nikad nije oporavila.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o prvoj sezoni "Prstenova moći", velikom pripovjedačkom pothvatu kojeg su od neuspjeha spasili spektakularna slika i fantastična Morfydd Clark u ulozi ratnice Galadriel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:34