GET BACK

Osmosatni dokumentarac o Beatlesima Petera Jacksona podijelio kritičare

The Beatles: Get Back

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
‘Ovo je jedini put u mojem životu da sam se sam ponudio napraviti dokumentarac‘ rekao je redatelj Gospodara prstenova

Fascinacija kultnim britanskim bendom The Beatles ne jenjava niti desetljećima nakon njihovog raspada, a njihove melodije dio su, kako glazbene antologije, tako i svakodnevice, budući da se redovito mogu čuti u eteru.

Stoga nije neobičan niti interes holivudskog redatelja Petera Jacksona, najpoznatijeg po filmskoj franšizi Gospodar prstenova, za ovaj legendarni bend iz Liverpoola.

Jackson priznaje da je veliki fan The Beatlesa te da se za ulogu režisera ovog dokumentarca sam ponudio. "To je jedini projekt za koji sam to napravio. Zamolio sam ih da, ako traže nekoga, da se sjete mene.", piše BBC.

The Beatles: Get Back dokumentarna je serija o snimanju albuma Let It Be koja sadrži čak osam sati materijala raspoređenog u tri epizode, koji je originalno snimio Michael Lindsay-Hogg za dokumentarac koji je 1970. radio za album.

Jacksonov dokumentarac prati McCartneyja, Lennona, Harrisona i Starra za vrijeme pisanja novih pjesama za njihov posljednji album Let It Be te priprema za nastupe uživo davne 1969. godine.

Novozelandski redatelj pomoću tih vrijednih snimki stavlja naglasak na sretnije i opuštenije momente u trenutku kada je bend već bio pred raspadom.

Trajanje dokumentarca ne bi trebalo iznenaditi publiku jer ipak se radi o Peteru Jacksonu koji redovito pokazuje tendenciju prema dugoj formi. Naime, njegova verzija King Konga je, zamijećuju u The Guardianu, duplo duža od originala, a u slučaju Hobbita rasteže relativno kratki roman od tristotinjak stranica na osam sati filma.

Alexis Petridis (The Guardian) ističe da dokumentarac ipak nudi momente koji bi gledatelje mogli zainteresirati te inspirirati, no upozorava na "besmisleno i nepotrebno brbljanje" koje bi nakon nekoliko sati gledanja moglo ozbiljno dosaditi gledatelju.

Kako bi stvorio ovaj Get Back Jackson je koristio slične tehnike kao u svom dokumentarcu o Prvom svjetskom ratu They Shall Not Grow Old te je iskoristio sate i sate nikad viđenih snimki Beatlesa dok stvaraju neke od svojih najpopularnijih pjesama.

Jackson je navedeno iskustvo opisao kao užitak.

" Volio bih opet raditi s Beatlesima. Bilo mi je lijepo raditi na ovom projektu o Beatlesima, ali mislim da ne postoji materijal poput ovog. Ovo je bila zlatna prilika.", prenosi BBC.

Svi ljubitelji Beatlesa ili pak oni koji se žele podrobnije upoznati sa slavnom četvorkom dokumentarac će moći od danas pogledati na platformi Disney+.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:23