LEGENDE OTKRIVAJU

Paul McCartney i Ringo Starr i dalje su zapanjeni uspjehom Beatlesa: ‘Nismo mislili da će trajati duže od tjedan dana‘

Posljednja pjesma The Beatlesa "Now and Then", objavljena je u četvrtak i oduševila je obožavatelje Beatlesa

Ringo Star i Paul McCartney 

 Frederic J. Brown/Afp

Objavom prve pjesme nakon nekoliko desetljeća, Beatlesi su dokazali da je njihova glazba relevantna kao i uvijek, no jedina dva živuća člana legendarnog benda otkrivaju kako za svojih skromnih početaka u Liverpoolu nikada nisu zamišljali da će bend imati takvu dugovječnost.

"Nitko od nas nije mislio da će nam popularnost trajati duže od tjedan dana! Paul je namjeravao pisati, ja sam namjeravao otvoriti frizerski salon, George bi dobio garažu. Ali nastavilo se i onda završilo. I to u pravo vrijeme, mislim. Ali, znate, to nas nije spriječilo da sviramo zajedno.", rekao je bubnjar Ringo Starr (83) za londonski The Sunday Times. Posljednja pjesma The Beatlesa "Now and Then", objavljena je u četvrtak i oduševila je obožavatelje Beatlesa. Prekrasan, dramatičan oproštaj od fantastične četvorke uključuje Johna Lennona na vokalu i Georgea Harrisona na gitari zahvaljujući pomoći moderne tehnologije, jer je ovaj dvojac mrtav već desetljećima. Dok su razmišljali o prošlosti nakon objavljivanja pjesme, Paul McCartney (81) složio se sa Starrovom nevjericom što se tiče opstanka Beatlesa kao jednog od najpopularnijih i najomiljenijih glazbenih bendova svih vremena.

image

The Beatles 1967.

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia

"Kada smo počinjali, mislili smo da ćemo možda zajedno izdržati 10 godina; to je bio neki maksimalni domet za rock ‘n‘ roll grupu.", rekao je McCartney za Sunday Times. Iako je njihova procjena bila više-manje točna što se tiče vremena koje su Beatlesi stvarno snimali zajedno, njihova je glazba nastavila osvajati i inspirirati novu publiku generacijama otkako su se razišli. "Now and Then" postoji u svom najgrubljem obliku od 1977., kada je Lennon snimio grubi nacrt pjesme dok je svirao klavir u svom stanu na Upper West Sideu u New Yorku, ispred kojeg će biti ubijen dvije godine kasnije. Lennonova udovica, Yoko Ono, rekla je početkom devedesetih preostalim članovima benda da još uvijek ima jednu od njegovih starih demo vrpci.

McCartney, Harrison i Starr prvi su put pokušali iskoristiti Lennonovu vrpcu kao osnovu za novu pjesmu Beatlesa, a Harrisonove gitarske dionice snimljene su 1995. On je umro je od raka 2001. Ali, zbog tadašnjih tehnoloških ograničenja, bend nije mogao izdvojiti Lennonov prigušeni glas na gruboj snimci, pa je projekt odgođen. No nedavno je snimku ponovno pregledao redatelj Peter Jackson, koji je snimio HBO-ov dokumentarac o Beatlesima iz 2021. "Get Back". Koristeći najsuvremeniju opremu, uspio je razdvojiti dijelove i omogućiti novo snimanje. McCartney i Starr snimili su svaki nove dijelove na svojim instrumentima, a dionica gudača dodala je sloj dubine Lennonovoj pjesmi

image

John Lennon i Yoko Ono

Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia
.

"Čudno je kad razmislite o tome. John je u svom stanu, lupa po klaviru i izvodi demo. Sada smo ga obnovili i ima kristalno čist, prekrasan vokal. Još uvijek se pitate, je li to inferiorno, nešto što ne bismo trebali raditi? Ali svaki put kad sam to pomislio, pomislio sam i Johnu bi se to svidjelo. Naravno, nikad neću saznati, ali mislim da je to najbolja pretpostavka koju možemo imati. A sada je to nova pjesma Beatlesa. Kad smo to pustili ljudima, neki su plakali, neki su govorili: ‘Isuse Kriste, to je snimka Beatlesa!‘", rekao je McCartney za novine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:10