JOHN WOO

Njegovi su filmovi nakrcani kičem: golubicama, koreografiranim kadrovima ekscesnog nasilja... Takva je i ‘Tiha noć‘


‘Silent Night‘

 Capstone/Planet/Profimedia/Capstone/planet/profimedia
Junak je kalifornijski je električar, kojem za Badnjak u obračunu dilera bude ubijeno dijete i prostrijeljen grkljan. Junak stoga planira točno za godinu - idući Badnjak - poći u osvetnički pohod.

Od 70-ih do početka 90-ih John Woo bio je najuvaženiji redatelj tada utjecajnog i uspješnog hongkonškog akcijskog filma. S Wooom se - međutim - poigrala geopolitika. Hong Kong je nestao, tamošnju filmsku industriju apsorbirala je kineska, a Woo se politički bolje osjećao u SAD-u. Prešao je u Hollywood. No, filmovi koje je tamo snimao bili su blijedi.

"Silent Night" Wooov je povratak u američki film nakon 20 godina. Riječ je, ujedno, o vjerojatno najrizičnijem filmu koji je Woo snimio u SAD-u, a možda i uopće. "Tiha noć" je, naime, 100-minutni triler, apsolutno bez dijaloga, s nijemim glavnim junakom. Taj junak kalifornijski je električar (Kinnaman), kojem za Badnjak u obračunu dilera bude ubijeno dijete i prostrijeljen grkljan. Junak stoga planira točno za godinu - idući Badnjak - poći u osvetnički pohod.

image

John Woo

Cinneplexx/

Woo je vazda bio redatelj koji se ne libi retorike i kiča. Filmovi su mu uvijek bili nakrcani golubicama i amajlijama, plakatnim simbolima, pompoznim slow-motionom i dugim koreografiranim kadrovima ekscesnog nasilja. Takav je i "Silent Night". To je film kojem se lako može naći sto logičkih i motivskih rupa, koji se da mirno otpisati kao vrišteći kič. No, od svih Woovih nekineskih filmova, ovaj je možda najbolji, baš zato što je Woo u njemu potpuno, bestidno svoj. "Tiha noć" je čisti John Woo - u najgorem i najboljem.

TIHA NOĆ (Silent Night, SAD 2023.), režija: John Woo, uloge: Joel Kinnaman, Harold Torres, Catalina Sandino Moreno, kina

Ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:02