PIŠE JURICA PAVIČIĆ

Europskog Oscara osvojio je film ‘Anatomija pada‘. Premda se u Hrvatskoj priželjkivalo pobjedu Lerotićevog filma, to nije bilo realno

Redateljica Justine Triet i glumica Sandra Hueller, osvojile su nagradu za ”Anatomiju pada”

 Odd Andersen/Afp
Svejedno, Lerotićeva je nominacija lijep uspjeh. Njime je film zaokružio sjajnu nisku nagrada kojekuda po globusu. ‘Sigurno mjesto‘ je, uostalom, tek treći hrvatski film nominiran za Europsko otkriće

Film "Anatomija pada" apsolutni je pobjednik ovogodišnjih Europskih filmskih nagrada. Sudska drama francuske redateljice Justine Triet dobila je u glasovanju članova Europske filmske akademije nagradu za najbolji film, režiju, scenarij, za glavnu žensku ulogu (Sandra Hüller), te nagradu za montažu. Film Justine Triet tako je povezao dvije najvažnije nagrade koje se može dobiti u europskom filmu: Zlatnu palmu u Cannesu i nagradu EFA.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je danski glumac Mads Mikkelsen za povijesni spektakl "Obećana zemlja" režisera Nikolaja Arcela. Isti je film nagrađen i za kameru i kostimografiju.

Hrvatske promatrače najviše je zanimalo kakav će biti ishod u kategoriji "Europsko otkriće" u kojoj se nagrađuju debitantski filmovi. U njoj je, naime, jedan od nominiranih bio i hrvatski režiser Juraj Lerotić i njegov film "Sigurno mjesto". Lerotić na koncu ipak nije nagrađen. Nagradu je dobio film koji je bio i najveći favorit, a i doista je izvrstan: "Kako se poseksati" Britanke Molly Manning Walker. U Britaniju je otišla i nagrada mlade publike. Nju je dobio film "Scrapper" redateljice Charlotte Rogan, u kojem je-inače- Manning Walker snimateljica.

Nagrada za najbolji dokumentarac ide u Estoniju. Dobio ga je film "Sestrinstvo iz parne saune" redateljica Anne Hints koja je tijekom ceremonija razgalila berlinsku dvoranu natjeravši prisutne da zborno pjevaju. Nagradu za najbolji dugi animirani film dobili su "Robotski snovi" Španjolca Pabla Bergera. To je ujedno i jedina nagrada ovogodišnje EFA-e koja je otišla muškom režiseru: ostale nagrađene autorice su žene.

image

Zajednička fotografija pobjednika

Odd Andersen/Afp

Premda se u Hrvatskoj priželjkivalo pobjedu Lerotićevog filma, to nije bilo realno. Barem dva konkurenta u selekciji Europsko otkriće imali su jače međunarodne reference, među ostalim i film pobjednik koji je na EFA stigao s glavnom nagradom u canneskom programu Izvjestan pogled. Svejedno, Lerotićeva je nominacija lijep uspjeh. Njime je film zaokružio sjajnu nisku nagrada kojekuda po globusu. "Sigurno mjesto" je -uostalom- tek treći hrvatski film nominiran za Europsko otkriće. Prije Lerotića to su postigli Zrinko Ogresta i Arsen Ostojić.

Apsolutna pobjeda "Anatomije pada" ostavila je druge glavne konkurente praznih ruku. Bez i jedne nagrade ostala je "Zelena granica" Poljakinje Agnieszke Holland, film koji se (ne samo) iz političkih razloga smatrao favoritom iz drugog plana. Bez i jedne nagrade ostali su i "Palo lišće" Finca Akija Kaurismakija i "Ja kapetan" Talijana Mattea Garronea. Film "Zona interesa" Britanca Johnatana Glasera- po sudu vašeg novinara najbolji od nominiranih filmova- ostao je nasamo jednoj nagradi EFA, onoj za zvuk.

Pobjednički film "Anatomija pada" bavi se uspješnom njemačkom književnicom (Hüller) koja zajedno s francuskim suprugom živi na selu u francuskim Alpama. Jednog jutra junakinjinog supruga pronađu pred kućom na poledici razbijene glave. Očigledni je dojam da se poskliznuo i stradao. No, tužitelji književnicu optuže za ubojstvo. Pronađu u piščevom mobitelu snimke u kojima muž suprugu optužuju da je potkradala njegove ideje i literarnu karijeru izgradila na njegovoj. Počne suđenje na kojem mora svjedočiti i zajednički im sin.

"Anatomija pada" u hrvatskim će kinima igrati od 21.prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:54