Michael Mann na HBO Max

J. Pavičić pogledao je Tokyo Vice: serija ima sjajan osjećaj za pulsirajući grad, noćnu vrevu i metež

Poroci Tokija

 Hbo
Američki novinar počeo je čeprkati po japanskom organiziranom kriminalu: yakuzama.

Početkom 90-ih Amerikanac Jake Adelstein živio je i radio u Tokiju kao nastavnik engleskog jezika. Kao diplomant japanistike s besprijekornim govornim i pisanim japanskim pokušao je postići nešto što prije njega nije uspjelo ni jednom strancu: da postane novinar jednog od najvećih japanskih dnevnika. Zaposlio se kao novinar crne kronike u medijskom kolosu Yomiuri Shimbun.

U velikoj japanskoj redakciji suočio se s golemim kulturološkim barijerama, neprijateljstvom, pa i otvorenim šovinizmom. Istodobno je kao novinar počeo čeprkati po japanskom organiziranom kriminalu: yakuzama. To će ga na koncu dovesti do izravnih prijetnji smrću.

Tu priču o podzemnom, crnokronikaškom Tokiju Adelstein je opisao u publicističkoj knjizi "Tokyo Vice" (Poroci Tokija). Ta je knjiga polazište za istoimenu TV seriju u osam nastavaka koja se od ovog petka prikazuje na HBO-u. Kreator i scenarist serije je dramatičar i dobitnik Tonyja J. T. Rogers ("Oslo"), a pažnju skreće i redatelj pilot-epizode. Nju je režirao jedan od redateljskih orijaša Hollywooda, Michael Mann ("Manhunter", "Vrućina", "Collateral").

Prve dvije epizode, emitirane u petak, prikazuju kako se Adelstein (Ansel Elgort) probija kroz ceremonijalni i kruti sustav japanske tvrtke. Putem se upoznaje s čovjekom koji će ga uzeti pod svoje, policijskim istražiteljem Katagirijem (Ken Watanabe).

Ako je po prvim epizodama suditi, serija zasad izgleda obećavajuće. Vizualno je upravo mannovska, sa sjajnim osjećajem za pulsirajući grad, noćnu vrevu i metež. Istodobno, serija s (dijelom i negativnom) fascinacijom dočarava japansko društvo, ophođenje, striktne hijerarhije i radni ambijent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:08