GOSTUJE I TAYLOR SWIFT?

Hollywoodske zvijezde spremaju se za dodjelu Zlatnog globusa večeras: Barbie ima najviše nominacija

MARGOT ROBBIE in BARBIE, 2023, directed by GRETA GERWIG. Copyright WARNER BROS.,Image: 795110067, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only. No merchandising or book covers. This is a publicly distributed handout. Access rights only, no license of copyright provided., Model Release: no, Credit line: WARNER BROS. - Album/Album/Profimedia

 Warner Bros. - Album/Album/Profimedia/Warner Bros. - Album/album/profimedia
U televizijskim kategorijama očekuje se da će ‘Succession‘ osvojiti priznanje za svoju posljednju sezonu o borbi s visokim ulozima za kontrolu nad globalnim medijskim carstvom. Vodi s devet nominacija

Hollywoodske zvijezde spremaju se za dodjelu Zlatnog globusa u nedjelju navečer, početak blistave sezone dodjele nagrada u industriji zabave, a ljetni kino hit "Barbie" vodi po broju nominacija.

Prva velika zabava u Tinseltownu nakon radnih sporova prošle godine, Zlatni globus će odati počast najboljima iz filma i televizije koje će izabrati otprilike 300 novinara iz cijelog svijeta.

"Barbie", avantura lutke koja osnažuje žene, na vrhu je s devet nominacija. Očekuje se da će film redateljice Grete Gerwig s Margot Robbie u glavnoj ulozi osvojiti trofej za najbolji filmski mjuzikl ili komediju i ostaviti za sobom "The Holdovers", "Poor Things" i druge, prema stručnjacima koje je anketirala internetska stranica Gold Derby.

Povijesna drama "Oppenheimer" s osam nominacija favorit je za najbolju filmsku dramu. Priča o čovjeku koji stoji iza atomske bombe natjecala se s "Barbie" tijekom ljeta u okršaju na kino blagajnama nazvanom "Barbenheimer".

"Barbie" je postao film s najvećom zaradom 2023. s 1,4 milijarde dolara od prodaje ulaznica. "Oppenheimer" je završio treći s 952 milijuna dolara.

Robbie i Ryan Gosling, koji je glumio Barbienog dečka Kena, nominirani su u glumačkim kategorijama, kao i Cillian Murphy, koji je utjelovio J. Roberta Oppenheimera, te njegov kolega Robert Downey Jr.

Leonardo DiCaprio, Robert De Niro i Lily Gladstone natječu se za glumačke nagrade Globe za "Killers of the Flower Moon", film Martina Scorsesea o ubojstvu Indijanaca 1920-ih u Oklahomi.

Bradley Cooper je u utrci za najboljeg glumca i najboljeg redatelja za biografski film Leonarda Bernsteina "Maestro".

Globusi su prva velika dodjela nagrada otkako je Hollywood pretrpio dva oštra štrajka pisaca, a potom i glumaca prošle godine. Višemjesečne obustave rada zatvorile su filmsku i televizijsku produkciju, kao i mnoge događaje na crvenom tepihu.

Poznata kao zabava puna pića opuštenija od dodjele Oscara, Globusi su gotovo izumrli. Izvješće Los Angeles Timesa iz 2021. otkrilo je etičke propuste i nedostatak raznolikosti među članovima Hollywood Foreign Press Association, skupine koja je prethodno glasovala na Globusima. Ceremonija 2022. je ukinuta dok je organizacija provodila reforme.

Lani su Globesi prodani novim vlasnicima, a udruga je raspuštena. Eldridge Industries i Dick Clark Productions sada upravljaju dodjelom nagrada, s glasačkim tijelom od 300 članova - novinara iz 75 zemalja sa 60 posto rasne i etničke raznolikosti.

Nedjeljnu dodjelu vodit će Jo Koy, komičar filipinskog podrijetla, a bit će emitirana uživo na CBS-u i istovremeno će se streamati za pretplatnike na Paramount+.

Jedna od mogućih gošća na A-listi je pop superzvijezda Taylor Swift. Njezin koncertni film "Taylor Swift: The Eras Tour" nominiran je u novoj kategoriji filmskog i kinematografskog ostvarenja. Nije jasno hoće li ona prisustvovati ceremoniji.

U televizijskim kategorijama očekuje se da će "Succession" osvojiti priznanje za svoju posljednju sezonu o borbi s visokim ulozima za kontrolu nad globalnim medijskim carstvom. Vodi s devet nominacija, a slijedi je restoranska komedija/drama "Medvjed" s pet.

Zlatni globusi su dobar pokazatelj za najpoznatiju filmsku nagradu Oscar, koja se dodjeljuje u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:12