Kvadratura

Boris T. Matić: ZFF ima sjajan program jer su nove autorice i autori poharali velike festivale

Kina su, naglašava Matić, mjesta s niskim intenzitetom rizika od širenja virusa

 Ivan Posavec
Direktor omiljenog zagrebačkog filmskog festivala izdvaja tri filma: "Zbornicu" Sonje Tarokić, finski "Kupe br. 6." te film "Perje"

Zagreb film festival počinje u nedjelju i ima sjajan program, bolji nego ikad. "Puno smo radili i imali smo sreće jer su nove autorice i autori, kojima je posvećen ZFF, ove godine poharali velike festivale", objašnjava Boris T. Matić, direktor festivala. Naravno, organiziranje i planiranje filmskog festivala u uvjetima globalne pandemije poseban je izazov, no posebno veseli što su se filmske projekcije ipak vratile u kina koja su, naglašava Matić, mjesta s niskim intenzitetom rizika od širenja virusa.

Od gomile naslova, što bi izdvojio?

"Iz Glavnog svakako hrvatski film "Zbornica" redateljice Sonje Tarokić, koji će nakon premijere na ZFF-u krenuti i u kina. Drugi je finski film "Kupe br. 6" koji je osvojio Grand Prix u Cannesu i koji potpisuje naš stari znanac i prijatelj Juho te na kraju egipatski film "Perje" u kojem će uživati svi ljubitelji Akija Kaurismakija."

U razgovoru s Matićem neizbježna je tema i Kino Europa koje je prije više od dvije godine morala napustiti njegova ekipa. Sanjaju li povratak u Prolaz sestara Baković?

"Nažalost, sve se dogodilo kako smo od početka govorili. Kino je zatvoreno već dvije i pol godine i bivša vlast je počela s obnovom fasade, a da nije taknula krovište. Ako se u dogledno vrijeme obnova dogodi i ako vlasnik kina, Grad Zagreb, bude raspisivao natječaj kako je obećavano, mi ćemo se javiti. Znamo raditi taj posao i za njega smo nagrađeni na europskoj razini. Bivša vlast je zbog svojih koruptivnih interesa uskratila dom za više od 20 filmskih manifestacija i onemogućila gledanje filmova za 130.000 posjetitelja godišnje. Nadam se da će nova vlast, kako je i obećavala, nešto napraviti po tom pitanju. I to brzo", kaže Matić čija producentska kuća Propeler film u siječnju počinje snimanje filma beogradske redateljice Maje Miloš koji se temelji na bajci o Pepeljugi. Miloš je redateljica jednog od najboljih srpskih filmova posljednjeg desetljeća - "Klip".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:23