MILIJUNAŠ

Arhitektica iz Rijeke riskirala je na pitanju za 125.000 kuna, biste li znali odgovor?

Ana Brusić Batistić
 Tko želi Biti Milijunaš/Hrt
Na kraju emisije Tarik je zahvalio ekipi, znalcima i gledateljima koji su bili cijelu sezonu uz "Milijunaša"

Večerašnjeg "Milijunaša", posljednje izdanje sezone, obilježili su nastupi dvojice studenata koji nisu točno odgovorili na pitanje za prelazak drugoga praga, te arhitektice iz Rijeke koja je, pogađajući na onomu za 125.000 kuna, kviz napustila upravo s iznosom drugoga praga, piše HRT.

Desetim pitanjem za 32.000 kuna "Milijunaša" je otvorio Splićanin Ivan Korić. Iz prošle emisije popularna game-showa na raspolaganju su mu ostala dva džokera. Student druge godine Ekonomskog fakulteta nije znao je li Danom D počela operacija Jupiter, Neptun, Vulkan ili Saturn.

Nakon što mu džoker "zovi" nije mogao pomoći, naposljetku napomenuvši i da mu se Saturn čini poznato no da nije siguran, Ivan je iskoristio džoker "pola-pola". U suženu izboru ponuđenih odgovora ostali su Neptun i Saturn. Pogađanjem se potom odlučio za Saturn i - pogriješio. Naime, Danom D, iskrcavanjem savezničkih vojnih snaga u Normandiji 1944. godine počela je operacija Neptun nazvana po rimskom bogu mora.

Ivan je kviz napustio s osvojenih 1000 kuna, a u vrući je stolac, pobjedom u igri "Najbrži prst", sjela Ana Brusić Batistić iz Rijeke.

Na povijesnom pitanju za 32.000 kuna upitala je znalce koja su dva cara imenjaka vladala Brazilskim Carstvom koje je postojalo 67 godina. Pedro, Alvaro, Diego ili Fernando? Zahvaljujući odabranom Josipu odnosno njegovu odgovoru Pedro, Ana je zatim otvorila i pitanje za 64.000 kuna.

Tko je kome u pismu iz kolovoza 1939. pisao o "novom i važnom izvoru energije u neposrednoj budućnosti", glasilo je pitanje na kojemu je iskoristila džokera "zovi". Nakon što joj je rekao da nije siguran je li pismo pisao kemičar političaru, fizičar političaru, kemičar industrijalcu ili pak fizičar industrijalcu, Ana je posegnula i za posljednjom pomoći, džokerom "pola-pola". Njime su u ponudi ostali odgovori fizičar političaru i kemičar industrijalcu pa se natjecateljica odlučila za onaj fizičar političaru i osvojila 64.000 kuna. Riječ je o pismu Alberta Einsteina predsjedniku SAD-a, Franklinu D. Rooseveltu, piše HRT.

Ne bi li osvojila 125.000 kuna 31-godišnja arhitektica trebala je odgovoriti koga su to stanovnici Delfa natjerali u smrt skokom s visoke litice. Iako nije znala je li takvo okončanje života dočekalo Eshila, Anakreonta, Homera ili Ezopa, naglasila je kako dogovor sa suprugom podrazumijeva pogađanje na ovako visokom pitanju. Bila je hrabra i riskirala rekavši Homerovo ime, no spomenuti bi iznos osvojila odabirom imena starogrčkog basnopisca Ezopa.

Nakon što je osvojila 32.000 kuna, mjesto je prepustila Silviju Štruklecu iz Kloštar Ivanića.

Zbunjen kraticom FT1P pomoć džokera "zovi" zatražio je na pitanju za 8000 kuna. Džoker je znao kraticu - "Fali ti jedan papir", što je naposljetku Silvija i dovelo do odgovora kako se u njoj nalazi lična (a ne posvojna, upitna ili pokazna) zamjenica.

Znalce je upitao potom jesu li gradovi Göteborg i Malmö, Kopenhagen i Odense, Gdańsk i Szczecin ili Lübeck i Hamburg godine 1241. ugovorili trgovački savez Hanzu. Iznos od 16.000 kuna osvojio je uz Ivanovu pomoć. Trgovački savez ugovorili su Lübeck i Hamburg.

Student druge godine matematike na PMF-u "Milijunaša" je zaključio netočnim odgovorom na pitanju za prelazak drugoga praga rekavši da je po geodetu nazvan najviši vrh australskog kontinenta, a ne Azije. Naime, dva su to kontinenta preostala nakon upotrebe džokera "pola-pola", dok su od ponuđenih odgovora ispali Antarktika i Sjeverna Amerika. No, riječ je o Aziji i Mount Everestu nazvanu po geodetu Georgeu Everestu.

Na kraju emisije Tarik je zahvalio ekipi, znalcima i gledateljima koji su bili cijelu sezonu uz "Milijunaša" te izrazio radost zbog ponovna susreta u novoj. Naša multimedijska usluga HRTi pruža vremenski ograničenu dostupnost posljednje ovosezonske emisije kviza, stoga, niste li je pogledali, pronađite je u videoteci platforme te provjerite svoje znanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:48