TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ

Strastveni kvizaš iz Zadra odustao tri koraka od milijuna: Biste li vi znali odgovor na pitanje o Stravinskom?

Lovro Jurišić
 Tko želi biti milijunaš?/HRT
Lovro Jurišić nije znao kojeg je iznimno temeljitog kolegu Igor Stravinski nazvao ‘najsavršenijim među švicarskim urarima‘

Najuspješniji ovotjedni natjecatelj popularnog game showa "Tko želi biti milijunaš?", strastveni kvizaš Lovro Jurišić iz Zadra, stigao je do pitanja za 250.000 kuna. Nije znao kojeg je svog kolegu skladatelj Igor Stravinski nazvao "najsavršenijim među švicarskim urarima" pa je odustao i kviz napustio sa 125.000 kuna.

Epizodu "Milijunaša" u četvrtak je 11. pitanjem za 64.000 kuna otvorio Tomo Šoletić iz Dubrovnika. Od dva džokera na raspolaganju na tom je pitanju zatražio pomoć znalaca te je odabrao Brunu Roberta koji je rekao da je žako drugo ime afričke sive papige, smatrane najinteligentnijom papigom. Među ponuđenim odgovorima bili su i lori, kaka te penant.

Poslušavši ga, diplomirani pravnik potom je otvorio sljedeće pitanje. Tražilo se ime broda otisnuta 1872. na višegodišnje istraživačko putovanje koje je postavilo temelje suvremenoj oceanografiji. Je li riječ o Columbiji, Discoveryju, Challengeru ili Atlantisu, upitao je džokera "zovi".

- Možda Challenger, nisam siguran - ustvrdio je džoker.

Unatoč sugestiji, Tomo je ipak isključio Challenger te kao konačan odgovor ponudio ime broda Discovery. Ipak, džoker "zovi" bio je u pravu pa je natjecatelj kviz napustio s 32.000 kuna, piše HRT.

Nakon Tome, pobijedivši u igri "Najbrži prst", u vrući stolac sjeo je Lovro Jurišić, pasionirani kvizaš iz Zadra. Lovro je zapeo na pitanju za 2000 kuna. Nije znao koje su Domagojeve vojnike prikazali kipari Ivan Meštrović i Stjepan Skoko. Ponuđeni odgovori obuhvaćali su mačevaoce, kopljanike, konjanike te strijelce. Riječ je o strijelcima, naglasio je znalac Ivan pomogavši mu osvojiti spomenuti iznos.

Natjecatelj je potom džoker "pola-pola" iskoristio na filmskom pitanju za 8000 kuna. U suženu izboru ponuđenih odgovora na pitanje koga Kirk Douglas nije glumio tijekom svoje duge karijere, ostale su uloge američkog kockara i talijanskog revolucionara (a ispale tračkog roba te nizozemskog slikara). Lovro je naposljetku točno odgovorio kako zvijezda Hollywooda nije utjelovila talijanskoga revolucionara.

U blizini kojega je grada dolina Neandertal, poznata po nalazištu fosilnih ostataka pračovjeka, glasilo je pitanje za 125.000 kuna. Na njemu mu je sreću donio džoker "zovi" naglasivši kako je riječ o blizini grada Düsseldorfa (a ne Freiburga, Leipziga ili Hannovera).

Lovro je zatim otvorio i pitanje za četvrt milijuna kuna, no na njemu je odustao. Nije znao kojeg je iznimno temeljitog kolegu Igor Stravinski nazvao "najsavršenijim među švicarskim urarima". Erika Satiea, Claudea Debussyja, Gabriela Fauréa ili Mauricea Ravela? Naposljetku je izjavio da bi to mogao biti Gabriel Fauré, ali Stravinski je spomenutu izjavu upotrijebio opisavši Ravela.

Splićanin Ivan Korić bio je posljednji natjecatelj ovotjedna izdanja game showa, a gledat ćemo ga i sljedeći četvrtak u zadnjem ovosezonskom "Milijunašu". Student druge godine Ekonomskog fakulteta zasad je osvojio 16.000 kuna. Na pitanju za taj iznos iskoristio je pomoć znalaca upitavši ga u kojem srednjovjekovnom djelu možemo pronaći najraniji poznati spomen porculana u Europi. Točan odgovor, djelo naziva Milijun (a ne Malj za vještice, Dekameron ili Canterburyjske priče), rekao mu je Ivan Jurić. Stoga Ivan idućega tjedna kviz otvara pitanjem za prelazak drugog praga, uz dva džokera na raspolaganju, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:21