Ritual i sjećanje

Velika izložba u New Yorku istražuje koji su bili prvi kraljevi Europe. Iz Hrvatske su poslali predmete vučedolske kulture

Izložba Arheološki muzej

 Arheološki Muzej/
Mnogi od ovih predmeta nekoć su pomagali, kako su smatrali drevni narodi, u komunikaciji s bogovima

U New Yorku je otvorena izložba "Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond" ("Ritual i sjećanje: Drevni Balkan i šire"), priča o ritualima i sjećanjima na iste. Izložba se održava u Institutu za proučavanje starog svijeta (ISAW) Sveučilišta u New Yorku i dio je velikog izložbenog projekta "The First Kings of Europe" koji će publici sjeverne Amerike dočarati europsku pretpovijest. U američkim muzejima nalazi se mnoštvo predmeta starih Grka, Rimljana i Egipćana i drevnih kultura Bliskog Istoka, tamošnja je publika dobro upoznata s tim dijelom arheologije i povijesti, no predmeta pretpovijesnih kultura jugoistočne Europe u muzejima nema, izlažu se vrlo rijetko.

Na izložbi o ritualima i sjećanjima na iste Balkana i šire predstavljeni su predmeti iz mlađeg kamenog doba (neolitika) pa sve do željeznog doba koje su koristili muškarci i žene, ratnici, kraljevi i zemljoradnici, na proslavama i sahranama.

Iz Hrvatske su, pripćeno je iz Aheološkog muzeja u Zagrebu, izloženi keramički žrtvenik iz Vučedola, brončana sjekira iz Vučedola, keramički kalup iz Vučedola, keramički kalup iz Sarvaša, zlatni privjesak iz Progara, brončana fibula iz Sviloša, brončana igla iz Paklenice; predmeti iz brončanodobne ostave Lovas: keramička posuda i vitice od zlatne žice te keramički idol iz Dalja, brončani mač iz Jurjeva, ogrlica od staklenih perli iz Hrvatskog polja, brončane knemide s Krka, fibule i jantarna zrna te brončani privjesci iz Prozora i Kompolja.

image

Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zagreb, u New Yorku

Izložba poziva na razmatranje vjerovanja, ritualne prakse i organizacije zajednice u drevnim civilizacijama balkanske regije. Američkoj publivi predstavljeni arheološki nalazi pokazuju velika tehnološka dostignuća i značajne međukulturalne veze između različitih skupina u drevnoj jugoistočnoj Europi i šire. Na izložbi sudjeluje jedanaest zemalja i sedamnaest institucija.

image

Izložba u New Yorku

Arheološki Muzej/

Kako se navodi uz izložbu: "Figurice, oruđe i oružje, minijaturni arhitektonski modeli, ukrasi od zlata i jantara, keramičke i brončane posude, i još mnogo toga: sve je iskopano u ovoj refigiji. Mnogi od ovih predmeta nekoć su pomagali, kako su smatrali drevni narodi, u komunikaciji s bogovima. Iako nikakvi tekstualni izvori iz prapovijesnih kultura ovog kraja nisu došli do nas kroz vrijeme, sami predmeti, kao i mjesta njihova otkrića, naveli su znanstvenike da vjeruju da su ti radovi služili tijekom rituala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:14