Atelier

Uskoro kreće novi Fashion Week koji će okupiti najbolje dizajnere, ali i paziti na karbonski otisak

Zagreb, 110422.
Klovicevi dvori. Jezuitski trg 4.
Atonella Usic Gotovac, pokrece novi fashion week Atelier i njezina kolegica Antonela Cakic.
Na fotografiji: Antonela Cakic, Atonella Usic Gotovac.

 CROPIX
Ambiciozni projekt vode dvije prijateljice, koje su već godinama u industriji modnih evenata. Produkcija će biti jednostavna, ali raskošna

Nakon prilično duge pauze u ozbiljnijim i većim modnim događanjima u Zagrebu, dvije prijateljice, jedna imena Antonela, a druga Antonella, spremaju Atelier.

12. i 13. svibnja u Klovićevim dvorima održat će se taj fashion week, kojeg se, doduše, ne može zvati baš tako isključivo iz razloga jer traje dva dana. No glamurozni koncept je tu – spremaju se revije, modne izložbe te popratni modni eventi.

- Već godinama obje radimo u svijetu mode i evenata, stasale smo uz modne projekte. No onda se dogodila korona i svojevrsni krah industrije modnih evenata. Stalno smo razmišljale kako napraviti nešto novo, kako stvoriti platformu na kojoj će dizajneri opet moći prezentirati svoj rad i okupiti ljude koji su dio toga svijeta – priča nam Antonella Ušić Gotovac, kreativna direktorica i producentica Ateliera, dodajući kako "s nestajanjem velikih modnih projekata nestaju i konekcije protagonista toga svijeta".

image

Zagreb, 110422.
Klovicevi dvori. Jezuitski trg 4.
Atonella Usic Gotovac, pokrece novi fashion week Atelier i njezina kolegica Antonela Cakic.
Na fotografiji: Atonella Usic Gotovac.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

CROPIX

- Svaki veliki grad ima svoj tjedan mode, a zaslužuje ga i Zagreb, koji u tome kontekstu definitivno jest metropola. Termin "atelier" u globalnom rječniku označava prostor u kojem djeluju i stvaraju umjetnici, a naš cilj je stvoriti taj prostor – kaže Antonella, po kojoj je moda "definitvno deseta umjetnost".

Ona je, priča, rano ušla u svijet mode. Još kao djevojčica je maštala da će se baviti dizajnom, no na koncu je to ispao dizajn unutrašnje arhitekture. Ipak, već u srednjoj školi postala je dio tima Cro-à-Portera.

- Kroz godine rada s Viktorom Dragom sam se apsolutno zaljubila u taj posao. Zaljubila sam se u njegovu kreativnost, koja se ne može mjeriti ni sa čim. To je čovjek čija je mašta van svih granica. S njim sam prošla sve segmente modnih evenata, od protokola, preko backstagea, pa do koreografije i produkcije – govori Antonella.

Njezina prijateljica i kolegica Antonela Čakić je izvršna producentica projekta, koja je od 2016. godine i sama bila model.

image

Zagreb, 110422.
Klovicevi dvori. Jezuitski trg 4.
Atonella Usic Gotovac, pokrece novi fashion week Atelier i njezina kolegica Antonela Cakic.
Na fotografiji: Antonela Cakic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

CROPIX

- Nosila sam revije, no uvijek mi je bio zanimljiviji pozadinski šušur nego sama pista. Koliko god ona bila glamurozna, uvijek me zanimalo i ono što se događa iza. I prije sam počela s produkcijom modnih evenata; na Kaptolu sam radila manje revije s neafirmiranim dizajnerima. Kako sam ostala trudna, postalo mi je neizvedivo da sve radim sama, pa mi se u tome pridružila Antonella – priča Antonela, koja ima vlastitu tvrtku za marketing preko koje radi i s nekolicinom mikroinfluencera, o tome kako su njih dvije počele suradnju.

Dugo su planirale svoj fashion week, no Zagreb je jedno vrijeme bio zagušen modnim događanjima. Koronavirus i sve što je popratno došlo uz njega bili su njihova sreća u nesreći.

Na Atelieru će prvi dan svoje komade, dizajnirane samo za ovu prigodu, predstaviti Budoirke, tu će biti i unaesthetik Marka Plukavca, BiteMyStyle Zorana Aragovića, Jet Lag te Martina Herak. Drugi dan "nastupaju" Ivica Skoko, Delight, hrvatsko srpski brand Steven Dockman i Luka Grubišić. Tu su i dvije izložbe; jedna brenda ručno rađenih unikatnih torbica Borshetta, a druga haljina Borisa Pavlina, koji svaki svoj komad ručno izrađuje i po nekoliko tjedana...

- Partner za prvo izdanje nam je talijanska Talijansko hrvatska gospodarska komora, kojoj je cilj u ovoj godini predstaviti Toscanu u Hrvatskoj. Tako da možemo najaviti da imamo i gostovanje jednog poznatog talijanskog dizajnera, čije će ime ostati tajna do samog eventa – najavljuje Antonella, dodajući da su zato za boje svojeg eventa odabrale crvenu, boju Toscane.

image

Atelier najava

promo

Djevojke su svjesne da je modna industrija jedan od najvećih zagađivača okoliša. Planiraju napraviti nešto i po tome pitanju.

- Partner projekta nam je Geopower grupa, koja se bavi zaštitom okoliša i obnovljivim izvorima energije. Sav materijal koji će se koristiti na eventu će biti eco friendly; čaše, slamke, a vrećice za goodie bagove će zapravo biti torbe kako se ništa ne bi bacalo. Imat ćemo čovjeka koji će biti zadužen za mjerenje karbonskog otiska, pa ćemo nakon projekta vidjeti koliko smo energije uštedjele nekim intervencijama kao što su posebna rasvjeta rasvjeta čije porijeklo dolazi iz obnovljivih izvora, a koliko smo je potrošile. Na kraju ćemo dobiti i certifikat koji nam sve to potvrđuje i na papiru – govori Antonella, dodajući da im je konačni cilj producirati svoj event u potpunosti obnovljivim izvorima energije. među kojima su, primjerice, solarni paneli.

Antonela nam otkriva kako će izgledati Klovićevi dvori na same dane ovog događanja.

- Ići ćemo na jednostavnu, ali raskošnu produkciju. Pazile smo na svaki detalj. Klovićevi dvori su sami po sebi scenografski predivni, a napravit ćemo da i dodatno zasjaju. Imat ćemo tri velika LED ekrana oko ispred kojih će modeli hodati po pisti. Organizirat ćemo prostor tako da on ima 300 sjedećih mjesta – govori.

Već četiri mjeseca, nastavlja, svakodnevno rade na Atelieru.

- Posebnu ćemo pažnju dati i izlagačkim punktovima, odnosno izložbama. Želimo da sve bude otmjeno, a ne da djeluje kao sajam. Boris Pavlin izrađuje jednu svoju haljinu mjesec i pol dana, rukom... I prioritet nam je da ta posebnost dođe do izražaja. Također, za torbe Borschetta Borshetta ćemo imati žive lutke – otkriva Antonela.

Iako se na reviju dolazi samo na poziv, planiraju i "proširiti" Atelier.

- Na platou Gradec ćemo imati poseban sadržaj za građane. Želimo da i oni dobiju dojam da se nešto zbiva u gradu – kažu djevojke.

Ustrajne su u tome da modu dovedu u grad.

- Kroz ljeto planiramo manje evente po cijeloj Hrvatskoj. 8. srpnja radimo reviju Anje Stehlik u Puli, a 5. kolovoza u Novigradu organiziramo veliku reviju povodom 25. obljetnice rada Ivice Skoke. Tu ćemo stvar začiniti i gastro momentom, pa će nam kuhati još jedan Skoko, David, ali i Richard Gruica te Marina Gaši – najavljuju.

- Kroz neko vrijeme želimo se više posvetiti i neafrimiranim dizajnerima. U svakom slučaju, s idejama i njihovim realizacijama smo tek počele – zaključuju Antonela i Antonella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:58