Gilbert i George

Sada nastupa plutajuća histerija svakodnevice

Otvorena je izložba ‘Jack Freak Pictures’. Likovni jezik Gilberta i Georgea je očaravajući, a svijet im je kaleidoskop

ZAGREB - “Preobraćenik sam: nakon godina skepticizma mislim da su Gilbert i George genijalni”, napisao je strogi kritičar Jonhatan Jones u Guardianu kad je vidio izložbu “Jack Freak Pictures” u White Cubeu u Londonu, a Gilbert i George se šale kako je to jedina pozitivna kritika koju su dobili. Mi nemamo živopisnu scenu, niti izložbama sustavno pratimo suvremenu svjetsku produkciju pa izložba u MSU djeluje pomalo i izvan konteksta. No, teško je ne složiti se s njim.

Umjetnost za sve

Na izložbi u Zagrebu pokazano je 60 radova iz serije “Jack Freak Pictures” s motivima britanskih zastava, te njih nekoliko posvećenih temi terorizma.

Likovni jezik Gilberta i Georgea je očaravajući: svijet promatraju poput kaleidoskopa, a posve je jednostavno zamisliti i kako su svoj umjetnički svijet stvarali u zaleđu britanskog punka. Njihova je ideja da vas iza “normalnog” imidža koji nameću dočeka svijet u kojemu su svi tabui srušeni, a pitanja postavljena o politici, religiji i seksu ozbiljna su i razumljiva, pod sintagmom “Umjetnost za sve”.

Trauma retrospektive

Inspiracija za ciklus “Jack Freak Pictures” došla im je nakon “traume” od velike retrospektive u Tate Modernu, i u dvije je godine nastao ciklus temeljen na britanskoj zastavi, najčešćoj akviziciji turista u Engleskoj.Gilberta i Georgea smeta da se ne uzima u obzir i mračna povijest i kontekst vođenja krvavih bitki pod zastavom. Umjetnost Gilberta i Georgea rijetko izlazi iz svoje rutine i svu inspiraciju nalaze nadomak kuće u multietničkom East Endu.

Sjajan smisao za humor

Još od Živućih skulptura iz 60-tih, u središtu su radova uvijek oni: plešu, čekaju, gledaju, tijela su im deformirana, pojedini dijelovi lebde... U pozadini su ove plutajuće histerije svakodnevice, uz motiv zastave i medalje, i urbani motivi Londona: mape ili grafiti... I uvijek u svemu sjajan smisao za humor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 07:54