ZAPISI OD 13. STOLJEĆA

'RIJEČ-PISMO-SLIKA' Arhiv HAZU otvara svoju riznicu Orijentalne zbirke

Turski stručnjaci digitalno su snimili sve rukopise Zbirke koja je među najvećim zbirkama arapskih, osmanskih turskih i perzijskih rukopisa u jugoistočnoj Europi

Danas u 19 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, X. dvorana Strossmayerove galerije starih majstora, otvara se izložba koja će od 12. do 31. svibnja javnosti predstaviti odabrane rukopise Orijentalne zbirke Akademijina Arhiva.

Orijentalna zbirka Arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, utemeljena 1927. godine, među najvećim je zbirkama arapskih, osmanskih turskih i perzijskih rukopisa u jugoistočnoj Europi. U njezinom je fondu 2100 kodeksa koji datiraju od 13. do 19. stoljeća, a nabavljeni su u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sandžaku i Makedoniji Osim rukopisnih knjiga, u Zbirci se čuva i 760 osmanskih isprava – sultanskih i vezirskih naredbi, sudskih rješenja, kupoprodajnih ugovora i privatnih pisama.

Kodeksi Orijentalne zbirke sadržavaju tekstove iz različitih znanstvenih disciplina i književnih žanrova. Tu su prijepisi Kur'ana, djela iz islamskih vjerskih znanosti, arapske gramatike, stilistike i retorike, osmanska, arapska i perzijska umjetnička proza i poezija, brojni rječnici, te djela iz historiografije, geografije, astronomije, astrologije, medicine i okultnih znanosti. Posebna su vrijednost fonda primjerci djela bosanskih pisaca iz osmanskoga doba, nekoliko kodeksa nastalih u hrvatskim gradovima pod osmanskom vlašću, te osobne bilježnice raznovrsna sadržaja.

Na izložbi koju zajednički organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Institut Yunus Emre iz Republike Turske javnosti će biti predstavljeni zadivljujući primjeri kaligrafije, iluminacija, minijatura i drugih vidova orijentalno-islamske umjetnosti rukopisne knjige.

Izložba se održava u godini u kojoj su na temelju Protokola o suradnji Akademije i Instituta Yunus Emre stručnjaci iz Republike Turske digitalno snimili sve rukopise Zbirke, čime je u vrlo kratkom vremenu učinjen krupan korak prema njihovoj lakšoj dostupnosti i očuvanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 11:18