RARITET

Prodaje se slika koju su zajednički naslikali Beatlesi 1966. Zanimljiva je priča o njezinom nastanku

Beatles slika

 Christie‘s
‘Odradili bi koncert, a onda je bi rekli ‘Vratimo se slici!‘ Nikad ih nisam vidio smirenije ili zadovoljnije nego u to vrijeme‘, prisjetio se fotograf Robert Whitaker

Beatlesi su ostavili neizbrisiv trag u povijesti rocka, ali glazba nije sve na čemu su zajednički radili. Malo je poznato da su se okušali i u slikarstvu stoga ne čudi da je slika koju su zajedno naslikali 1960-ih, pobudila veliki interes uoči skorašnje aukcije u Christie‘su na kojoj će se prodavati.

Rad bez naslova, u tehnici akrila i akvarela, poznat kao "Images of a Woman" (1966.), jedino je umjetničko djelo na kojem su surađivali John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr.

"Takva je rijetkost imati rad izvan njihovog glazbenog kataloga koji je fizička relikvija, opipljivi objekt s doprinosima četvorice Beatlesa", rekao je stručnjak iz Christie‘sa Casey Rogers. "To je memorabilija, to je umjetničko djelo, prekrasan komad priče."

Slika koju je Christie‘s procijenio na 400 do 600 tisuća dolara nastala je dok je bend bio na turneji u Japanu 1966. U pauzama od koncerata ako nisu otišli u razgledavanje, glazbenici su većinu svog vremena, ukupno 100 sati, bili zatvoreni u predsjedničkom apartmanu 1005. tokijskog hotela Hilton. Lokalne vlasti bile su, naime, zabrinute za njihovu sigurnost, s obzirom na uzbuđene obožavatelje i izvješća o prijetnjama japanskih nacionalista.

Promotor turneje poklonio im je pribor za slikanje i dečki su se bacili na posao. Rasporediili su četiri stolca oko stola na kojem je bio list japanskog papira te nakon što su pozadinu prvo obojili crvenom bojom, slikali su svaki iz svog kuta prema sredini. Kada su završili sliku uklonili su stolnu svjetiljku koja je cijelo vrijeme stajala na sredini papira te unutar bijelog kruga koje je ostavilo postolje svaki od njih se potpisao.

Slika je nastala tijekom dvije noći, prisjetio se fotograf Robert Whitaker, koji je dokumentirao boravak benda u Tokiju.

"Prestali bi slikati, otišli i odradili koncert, a onda je bi rekli ‘Vratimo se slici!‘ Nikad ih nisam vidio smirenije ili zadovoljnije nego u to vrijeme". Također, nisu, kako se prisjetio, razgovarali o tome što slikaju. "Nastala je spontano."

Dovršeno djelo je dano Klubu obožavatelja Beatlesa u Tokiju, a zatim ga je kupio njegov tadašnji predsjednik Tetsusaburo Shimoyama. U 1980-ima, jedan japanski novinar nazvao je sliku bez naslova "Images of a Woman" jer su ga motivi u McCartneyevom dijelu rada podsjetili na ženske genitalije.

"Ali tko zna što je Paul stvarno naslikao - vjerojatno čak ni on", ističe povjesničar Beatlesa Mark Lewisohn u popratnom tekstu kojim se najavljuje prodaja slike u Christie‘su.

"Nigdje nema posebnih figura: svaka od četvorice stvorila je i popunila prostore različite u svakom detalju i boji, koji ne predstavljaju mnogo više od obrazaca slobodnog oblika, gotovo kao da je namjera bila da se ne ostavi ništa prepoznatljivo. Postoje razni oblici, vijuge, mrlje, krugovi, kvadrati. Samo po bojama Johnovo djelo nejasno sugerira Španjolsku, ali iz ovoga ne treba izvlačiti nikakve zaključke. John i Paul koristili su najviše crne boje, radeći uglavnom u akrilu, George i Ringo su uglavnom koristili vodene boje, ali možemo ih zamisliti kako dijele boje. Georgeov rad zauzima najveći dio – on poseže od svog kuta papira do svjetiljke u sredini i probija se u susjedno područje, gdje je Ringov manji rad, karikatura, kao da je možda imao čvrstu ideju prije nego što ju je prikrio. Sve u svemu, učinak je tipičan za Beatlese: kompozicija je pozitivna, vedra, živa".

Nakon Shimoyamine smrti 1989. godine, slika je prodana na aukciji kolekcionaru Takaou Nishinu, koji ju je više od četiri desetljeća držao u kutiji ispod kreveta. Prije jedanaest godina prvi je put napustila japansko tlo kada je dospjela na aukciju u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:16