Berber u Dubrovniku

Od kulisa za Gundulićeva Osmana do hommagea Vlahu Bukovcu

 Mihael Barisic/CROPIX
Na izložbi u Lazaretima premijerno je predstavljeno i nekoliko odabranih djela iz slikareva "Ratnog dnevnika"

U Lazaretima je ovih dana otvorena izložba Mersada Berbera pod nazivom "U čast Dubrovniku" na kojoj su predstavljena djela iz slikareva bogatog opusa nadahnuta gradom koji je smatrao svojim domom. Postav čine djela iz ciklusa "Dubrovačke Flore", "Hommage Vlahu Bukovcu" i "Ratni dnevnik", a prvi put se mogu vidjeti i Berberove kulise iz Gundulićeva "Osmana", kazališne predstave zagrebačkog HNK iz 1993. godine.

"Dubrovnik je bio i ostao slikarev treći dom nakon Sarajeva i Zagreba. U svom atelijeru u Lozici kraj Dubrovnika naslikana su brojna djela koja se temelje na vječitoj inspiraciji vezanoj uz grad, njegovu povijest i ljepotu te igru svjetlosti i magente, koja je samo mogla biti naslikana u tako predivnom mediteranskom okruženju", kaže Ira Berber, članica Uprave Fondacije "Mersad Berber" koja kontinuirano radi na očuvanju lika i djela te daljnjoj promociji umjetnikove ostavštine.

Među brojnim posvetama velikim svjetskim umjetnicima kao što su Velázquez i Kramskoj, ističe nadalje, Berber je impresivnu internacionalnu slavu stekao, uz slojevite cikluse o njegovoj Bosni, upravo svojim velikim opusom "Dubrovačke flore" i hommageom dubrovačkom velikanu Vlahi Bukovcu.

image
Mihael Barisic/CROPIX
image
Mihael Barisic/CROPIX
image
Mihael Barisic/CROPIX

"Fondacija ‘Mersad Berber‘ već dulje vrijeme želi Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima prezentirati veliki opus maestra Berbera, koji dosad nije viđen. U suradnji s Gradom i uz podršku dragih prijatelja uspjeli smo da dođe do realizacije ove izložbe koja je ujedno i poklon svim Dubrovčanima."

Na Berberovoj izložbi u Lazaretima premijerno je predstavljeno i nekoliko odabranih djela iz njegova "Ratnog dnevnika".

"Manje je poznato da je Berber uplovio s prvim humanitarnim konvojem u ratom okruženi Dubrovnik. Kroz Berberov ‘Ratni dnevnik‘ može se osjetiti njegova duboka povezanost i patnja prema gradu Dubrovniku i Dubrovčanima, kao što je oslikao svoju veliku bol i empatiju prema stradanju svog naroda u njegovoj Bosni i Hercegovini u ‘Velikoj alegoriji o Srebrenici‘", zaključuje Ira Berber.

image
Mihael Barisic/CROPIX
image
Mihael Barisic/CROPIX
image
CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:23