KULTURNA SENZACIJA

Niste bili na performansu? Nema veze, sada možete igrati igricu!

Kao inspiracija za igricu poslužila je izložba ove umjetnice "Umjetnik je prisutan" u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku

Sveučilišni profesor i autor knjige “Kako igrati video igricu” Pippin Barr autor je nove, izuzetno subverzivne igrice.

Igrica je osmišljena, barem se tako čini na prvi pogled, da izaziva osjećaj dosade: simulira dugačak red u muzeju, kako bi posjetitelj sudjelovao u performansu Marine Abramović.

Kao inspiracija za igricu poslužila je izložba ove umjetnice “Umjetnik je prisutan” u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, koja je privukla veliku medijsku pozornost. Satima se čekalo u redu da se sjedne na stolicu preko puta umjetnice i gleda u njezine oči, što je bio glavni performans njezine retrospektive.

U intervjuu za Slate, Barr je rekao kako je želio napraviti video igricu o iskustvu suvremene umjetnosti. Dizajn igrice je retro, a igrica ide ovako: uđeš u muzej, platiš kartu, hodaš kroz nekoliko izložbenih prostora stalnog postava MoMA-e, i onda staneš u dugačak red za performans Marine Abramović i čekaš.

Igrica se može igrati samo kad je MoMA otvorena. Pojavile su se sumnje u uspjeh završetka igrice, no Barr uvjerava kako se može doći na red da se gleda Marini Abramović u oči. On se sam probudio rano ujutro, i nakon pet sati čekanja napokon je došao na red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:06