IZLOŽBA U MSU

Kopiraju Murtića, slikaju Nives, podučavaju Stilinovića crtanju

ZAGREB - Izložba slikara koji djeluju pod imenom Grupa ABS otvorena je u Muzeju suvremene umjetnosti. Sva trojica umjetnika: Alan Alebić, Ivica Blažić i Ivan Skvrce započeli su samostalne karijere koje je kritika hvalila a sada sve slike potpisuju zajedno.

Umjetnost ili ogorčenost

Motivi su različiti, a zajedničko im je da je svaka slika usmjerena na rušenje mitova, bilo u umjetnosti, bilo u politici. No, jedna je stvar koja me muči kad gledam sve te radove na jednome mjestu: nisam baš sigurna je li to umjetnost ili samo ogorčenost? Dopustimo li činjenicu da može biti oboje, što prevladava? Najlošija dionica je ona u kojoj kopiraju slike Lovre Artukovića, Đure Sedera i Ede Murtića.

Vlastitu su interpretaciju Murtića napravili, kažu mi, po nadrudžbi jednog kolekcionara. Sada obje slike, ponosno nastavljaju, vlasnik drži na zidu jednu pokraj druge. Njihova verzija je siva i dekonstruira sliku. Mitove se može preispitivati, no za to je potrebna jača teorijska podloga.

Slike imaju okvire s motivom šahovnice, te se ironično pozivaju na povod: 4 godine njihova djelovanja i 20 godina nezavisne Hrvatske, tu vide razotkrivanje ideološkog kiča.

Grupa ABS dobila je nagradu HDLU kao najbolji mladi umjetnici., imali su samostalnu izložbu u MSU u Novom Sadu a hvali ih i poznati teoretičar Miško Šuvaković.

Model Protega

Blažić i Alebić predaju na Akademiji u Rijeci, Skvrce daje pouke u slikanju. Studente uče slikati po radovima Gorana Trbuljaka, što je duhovita i oštra kritika tradicionalne Likovne akademije. Na njihovu se platnu našla i “Gola istina” Nives Celzijus. Jedan od najboljih radova je onaj u kojemu Mladena Stilinovića “uče” crtati dok mu oni poziraju, bacajući tako rukavicu onima koji tog umjetnika optužuju na najbanalniji način: da ne zna crtati.

Kustosica izložbe je ravnateljica MSU -a Snježana Pintarić. Nikad ne bih rekla da bi se njoj mogla svidjeti Grupa ABS, ona je više mainstream tip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:37