Zlatan Vehabović

‘Nismo nikada bili blizu nekog centra moći, kroz povijest smo tisuću puta resetirani ratovima, glađu...‘

Važan segment materijala s kojim sam se sreo u fundusu bile su fotografije umjetnika naše lokalne scene. Neke od tih fotografija djelo su naših najvažnijih autora u tom polju, poput Marije Braut, Josipa Klarice i Ivana Posavca. Iako mi u samom početku nije bila namjera direktno priznanje portretiranim umjetnicima kroz moje slike, kako se ciklus organski razvijao shvatio sam da je upravo ta dimenzija možda njegova najizrazitija odlika.

 Marko Miscevic/Cropix
Vodeći slikar svoje generacije govori o novom ciklusu ‘Atlas manjeg svijeta‘, o odrastanju u Bosni, slikama i filmovima, o muzici koju sluša...

Rad Zlatana Vehabovića primijetila sam kada je još bio student, bila sam svojedobno i u žiriju koji mu je dodijelio nagradu za najboljeg mladog umjetnika. Nije mu trebalo dugo niti da ga se šire prepozna, njegov rad ima "ono nešto" što, eventualno, ima jedan umjetnik po generaciji. U svakom se ciklusu sve više razvija, mijenja. Inteligentan je i jasno promišlja što radi. Ugodna je i diskretna osoba, ne nameće se. Nije hiperproduktivan. Razgovarali smo u njegovom ateljeu u jednom dvorištu Vlaške ulice, na zidu su slike iz nove serije na kojoj radi. Većina ih je dovršena.

Na novom ciklusu radite od 2019. godine. I inače više godina radite na pojedinom ciklusu, temeljiti ste. Možete li nam opisati svoj proces rada?

Početak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:07