Moda i art

Louvre, Pompidou, Picasso... Čitav se Pariz pretvorio u pozornicu posvećenu Yves Saint Laurentu

Yves Saint Laurent u Louvreu

 Stephane De Sakutin/Afp/Profimedia
Šest francuskih muzeja organiziralo izložbu povodom šezdeset godina od prve kolekcije slavnog dizajnera

Yves Saint Laurent ponovno osvaja Pariz - šezdeset godina otkako je jedan od najvećih modnih dizajnera u povijesti predstavio svoju prvu kolekciju pod svojim imenom, šest znamenitih francuskih muzeja udružilo je snage priredivši mu izložbu upravo tim povodom. Izložbe pod zajedničkim nazivom "Yves Saint Laurent aux Musées" predstavljaju pedeset kreacija iz golemog opusa kreatora koji je preminuo 2008. godine i to na način da su uklopljene u postav stalnih zbirki muzeja Louvre, Musée d'Orsay, Centre Pompidou, Musée d'Art Moderne de Pariz i Musée Picasso te muzeja Yves Saint Laurent u bivšem sjedištu dizajnera na Avenue Marceau. Uz modu su izložene i Saint Laurentove skice, fotografije i predmeti koji ilustriraju procese i umijeće u kreiranju mode.

Organizatori ističu da je to prvi put da je jednom couturieru priređena istodobno izložba u toliko institucija. Ovaj jedinstveni projekt koji spaja vrhunsku modu i umjetnost službeno je inauguriran 29. siječnja, točno na dan kada je tada 26-godišnji Saint Laurent lansirao debitantsku kolekciju u nekadašnjem ateljeu francuskog impresionista Jean-Louisa Foraina.

"Bio je pravi izazov istaknuti te komade, a da se ipak stope u stalne kolekcije. Nismo htjeli narušiti identitet naših domaćina", kaže Mouna Mekouar, kustosica izložbe. "Saint Laurent je bio vrlo inspiriran umjetnošću i to pokazuje povezanost i dijalog između njegovih djela i muzejskih izložaka. Nismo htjeli samo staviti odjeću u prostoriju, htjeli smo da bude među stalnim kolekcijama. Na ovaj način posjetitelji će ponovno otkriti ove zbirke odajući pritom počast Yves Saint Laurentu. To je kao kulturni arhipelag. Na ovoj izložbi posjetiteljima se dočarava dio kreativnog procesa koji traje od umjetnikovih sirovih skica do trenutka kada se dizajni izlože na vješalici."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:22