JEFF KOONS

Jedan od najskupljih živućih umjetnika šalje svoja djela na Mjesec. Povod? Dostignuća čovječanstva

Jeff Koons

 Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia
Ograničen broj NFT-ova bit će prodan putem Galerije Pace te će prihod nekih od prvih prodaja biti doniran Liječnicima bez granica.

Izgleda da ćemo uskoro svjedočiti novom i, prema svemu sudeći, uzbudljivom poglavlju u povijesti umjetnosti. A u povijest ima namjeru ući Jeff Koons, jedan od najskupljih živućih umjetnika, koji je svoja djela odlučio poslati na Mjesec. U novom projektu pod nazivom "Jeff Koons: Moon Phases" 67-godišnji umjetnik predstavit će svoju prvu NFT kolekciju umjetničkih djela inspiriranih tehnološkim napretkom ljudi i njihovom beskrajnom fascinacijom Mjesecom, a svaki će jedinstveni digitalni rad iz te serije odgovarati i jednoj fizičkoj skulpturi. Grupa Koonsovih skulptura bit će zatim, krajem godine, lansirana u svemir iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, a u povodu obilježavanja 50. godišnjice posljednjeg putovanja Sjedinjenih Država s posadom na Mjesec u letjelici Apollo 17.

Projekt je rezultat suradnje između Galerije Pace koja zastupa Koonsa, odnosno njezine NFT platforme Pace Verso, tvrtke za digitalnu umjetnost i tehnologiju NFMoon i 4Spacea, prve svemirske tvrtke u vlasništvu žene. U posebnoj misiji, kako ističu u Galeriji Pace, Koonsove skulpture, koje će u svemir transportirati Nova-C lunarni lander tvrtke Intuitive Machines, bit će ujedno i prva umjetnička djela koja će biti postavljena na površinu Mjeseca gdje će ostati zauvijek, pohranjene u prozirnom i termički obloženom minijaturnom satelitu poznatom kao CubeSat.

Još nema detalja o tome kako će Koonsova umjetnička djela izgledati ili od čega će se sastojati, no prema prvim najavama, projekt ima humanitarni karakter - ograničeni broj NFT-ova bit će prodan putem Galerije Pace te će prihod nekih od prvih prodaja biti doniran Liječnicima bez granica. "Želio sam stvoriti povijesno značajan NFT projekt, ukorijenjen u humanističkoj i filozofskoj misli. Naša dostignuća u svemiru predstavljaju neograničeni potencijal čovječanstva", rekao je Koons u priopćenju. "Istraživanja svemira dala su nam perspektivu naše sposobnosti da nadiđemo svjetovna ograničenja. Te su ideje središnje za moj NFT projekt, koji se može shvatiti kao nastavak i slavljenje aspiracijskih postignuća čovječanstva unutar i izvan našeg planeta."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:27