SA ZAPADNE STRANE

VELIKA BRITANIJA PROTIV IDEJE SPOLOVA Srijeda je dan kada dječaci u igraonici nose ružičaste haljine. Da otkriju jesu li ustvari curice

Mama iz igraonice objasnila mi je da joj je psihijatar savjetovao da sina jedinca jednom tjedno potiče da se odijeva u kostime koje obično biraju djevojčice. Time mu, argumentirala je, nude izbor. Ne žele oni umjesto njega odlučiti kojeg je spola








Neki dan, u dječjoj igraonici Purple Dragon, svaki je detalj poručivao da imućne obitelji iz Chelseaja nisu poput ostalih londonskih obitelji. Prostrana igraonica opremljena je dizajnerskim stolcima za hranjenje beba, kazalištem lutaka, kostimima akcijskih heroja i princeza te golf simulatorom za zahtjevne juniore. Djeca su uvijek slatka, ali ona čiji roditelji plaćaju skupe članarine za nekoliko sati igre tjedno osobito su slatka. Nose pastelne pulovere i govore s naglaskom karakterističnim za visoku klasu. Prizor bi izgledao poput reklame za luksuznu marku dječje odjeće Bonpoint da se u njemu nije nametnuo glasni dječak od koje tri ili četiri godine, namješten u karate pozi. Ni to ne bi bilo ništa neobično da na sebi nije imao ružičastu balsku haljinu, kostim iz Pepeljuge ili Frozena. Njegova mama ponosno ga je pratila i ugledavši moj začuđeni pogled komentirala: "Danas je srijeda. Srijedom se oblačimo u princezu."

Objasnit će mi poslije da su ona i suprug, nakon razgovora s jednim vrhunskim dječjim psihijatrom, odlučili da će svoga jedinca jednom tjedno poticati da se odijeva u kostime koje obično biraju djevojčice kako na njega ne bi vršili pritisak da se spolno odredi. Prema teoriji ove mame i psihologa, okruženje kauboja i nogometa moglo bi predstavljati preveliki pritisak dječaku, zbog čega bi kasnije mogao imati problema s prihvaćanjem samoga sebe. Ako isproba biti curica, jednom tjedno, valjda će biti manje zbunjen i spreman odlučiti je li ustvari djevojčica zaključana u tijelu dječaka ili dječak u tijelu dječaka.

Njezino bi me izlaganje iznenadilo da nije dio sve raširenijeg trenda "fluidnosti spolova". Sve je, čini se, započelo s naslovnicom Vanity Faira na kojoj bivši američki olimpijac i zvijezda reality programa Bruce Jenner prozira u "novom tijelu", kao žena - Caitlyn. Uslijedila je serija poruka podrške i svjedočanstva onih koji se mogu poistovjetiti s gospođom Jenner. Primjerice, australska manekenka Rubi Rose je objasnila: "Spolna fluidnost je kad zapravo ne osjećaš da pripadaš jednom ili drugom spektru. Ja se ne identificiram niti s jednim spolom. Ja nisam frajer, ne osjećam se kao žena, ali rođena sam kao žena. Što znači da sam negdje u sredini. U mojoj savršenoj mašti, to je kao da imam najbolje od oba spola."

Čitava bi se tema vjerojatno doživljavala kao dio ekscentrične scene showbiza da nije uvrštena u program parlamentarne istrage. Maria Miller, zastupnica u parlamentu iz redova torijevaca, a koja je vodila istragu, izjavila je: "Svakodnevna realnost života za transseksualce u Britaniji posve je drugačija od sjaja i glamura Hollywooda." Na temelju svjedočenja više od 250 organizacija i individualaca zaključeno je da Britanija treba hitnu promjenu sustava prema transseksualcima.

Milleričina je preporuka da je spol najbolje ne spominjati kako se ne bi uvrijedilo one koji nisu posve sigurni u pripadnost jednome od dva ponuđena. Miller tako predlaže da se svakom pojedincu starijem od šesnaest godina dopusti promjena spola, bez puno birokratske zavrzlame, na temelju ispunjenog formulara. Takav princip "samodeklaracije", bez obzira na fizički čin promjene spola, već se koristi u Irskoj, Malti, Argentini i Danskoj.

Miller traži i da se iz putovnica i ostalih službenih dokumenata izbaci opis spola. Njezina borba je za prava pojedinaca koji se ne osjećaju nužno kao muškarac ili žena, govori Miller koja nerado koristi termin "transseksualac" smatrajući ga zastarjelim. "Dokaz raširenosti nepravde koju doživljavaju ti ljudi šokantna je činjenica da čak polovica mladih koji se ne osjećaju u skladu sa svojim spolom i jedna trećina odraslih transseksualaca pokušaju samoubojstvo", govori. Zastupnica Miller vjeruje da je ključ u senzibiliziranju javnosti te da s time treba započeti u najranijoj dobi. U promoviranju fluidnosti spolova neki su je pretekli. U sklopu prošlogodišnjeg Mjeseca svjesnosti transseksualnosti američke škole dale su svojim učenicima mogućnost da odaberu bedž koji označava osjećaju li se toga dana kao djevojčica, dječak ili niti jedno od navedenog. Neke su privatne škole u Britaniji već ukinule uniforme za djevojčice i dječake. Svaki učenik može odabrati želi li nositi hlače ili suknju, bez obzira na to je li djevojčica ili dječak. Trendu se odazvala i popularna modna marka Zara koja je upravo predstavila svoju unisex liniju.

Svatko tko se ne slaže da se nacija treba prilagoditi potrebama jedan posto transseksualne populacije (prema procjeni Društva za instraživanje i edukaciju spolnog identiteta), poput ugledne novinarke Melanie Phillips, brzopleto je etiketiran kao homofob. Phillips upozorava da se ono što je "počelo kao suosjećanje pretvara u opresiju" što bi moglo štetiti djeci jer ih je lako zbuniti i njima manipulirati. U atmosferi u kojoj fluidnost spolova postaje društveno poželjna poput zdrave hrane i meditacije, bilo bi poželjno zastati i zapitati se je li otvorena mogućnost odabira spolova - ponuđena nesigurnim, zbunjenim, pomodnim, neodlučnim, buntovnim tinejdžerima - doista ispravna odluka za njihov psihički razvoj.

Ova kompleksna tema može se, dakako, gledati iz kuta ljudskih prava, politike, humanosti, medicine, prava, ali i kuta roditelja. Bez obzira na negiranje razlike među spolovima, tog dana u igraonici razlika je bila itekako prisutna. Djevojčice su češljale svoje lutke, dječaci se tukli za loptu. Dok se mala Indigo, kći moje prijateljice, smireno zabavljala kockicama za stolom, moj sin nije odustao od guranja autića dvostruko većeg od sebe, sve dok nije porušio sve što mu se našlo na putu. Oboje nemaju ni godinu dana. Iako sam planirala, ovaj argument nisam uspjela iznijeti majci dječaka u haljini princeze. Na kraju je morala odustati od projekta srijedom, i to samo zato što je njezin sin, iskušavajući pokrete s aratea petkom, rasparao haljinu. Nije lako biti djevojčica u tijelu dječaka, pogotovo kad je to nametnuto eksperimentima ambicioznih roditelja.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD SRIJEDE:

Globus 1320

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:24