VLADA I HGK U NOVOM RATU

PREDIZBORNI PROJEKT HDZ-A Zaposlimo Hrvatsku (gospodarsku komoru)

HDZ-ov predizborni projekt pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike koji je napisao SDP-ovac Davorko Vidović i razbjesnio ministre Marasa i Vrdoljaka.
 Snimila: Neja Markičević/Cropix








Nije neobično ako vam je projekt Hrvatske gospodarske komore “Zaposlimo Hrvatsku” zazvučao poznato.

Četiri mjeseca prije nego što je akcija predstavljena u vijećnici HGK, televizijski američki predsjednik Frank Underwood u Netflixovoj seriji Kuća od karata Amerikancima je ponudio vlastitu spektakularnu viziju smanjenja stope nezaposlenosti: projekt “America works” (Amerika radi) kojim će Underwood uzeti od socijalnih naknada pa kroz nekoliko godina otvoriti čak 10 milijuna novih radnih mjesta.

No svaka sličnost hrvatske i američke verzije borbe protiv nezaposlenosti završava ovdje jer niti se u akciji “Zaposlimo Hrvatsku” barata s milijunskim iznosima, niti je stil predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice projekta, blizak karakteru Franka Underwooda.

USAMLJENI MRSIĆ “Ne, nisam gledao tu seriju, ali su mi naknadno rekli da je naziv projekta sličan kao u Kući od karata. Do konačnog naziva projekta došli smo još u siječnju, a koliko se sjećam, serija se počela prikazivati kasnije”, kroz smijeh mi govori SDP-ovac i savjetnik u HGK Davorko Vidović. Upravo je on, naime, bio inicijator projekta “Zaposlimo Hrvatsku” koji je prošlog tjedna predstavljen u vijećnici HGK i koji je brzo stekao simpatije HDZ-a, stranke željne svake prilike za obračun s vladajućom koalicijom.

Prvo iza projekta stoji HGK, kojim predsjeda Luka Burilović, dugogodišnji član HDZ-a i bivši predsjednik HDZ-ove gradske organizacije u Vinkovcima, iako je stranačku funkciju privremeno zamrznuo.

Priču je zaokružilo visoko pokroviteljstvo predsjednice Grabar-Kitarović koja je u društvu Burilovića i Kusića prošlog tjedna najavila konačni obračun s Vladinom promašenom gospodarskom politikom i šestogodišnjom krizom.

Da se na projekt ipak prvenstveno gleda kao na HDZ-ov predizbirni alat, to najbolje pokazuje činjenica da se u njega dosad odbila uključiti većina institucija kojima su zavladali SDP-ovci, s izuzetkom Ministarstva rada čiji je šef Mirando Mrsić ipak u projekt imenovao svoju pomoćnicu Tatjanu Dalić.

“Podržavamo svaku akciju koja za cilj ima povećanje zaposlenosti”, kratko je Mrsić prokomentirao za Globus i izgleda da je on među rijetkim SDP-ovcima koji je uspio “stisnuti zube”.

Voditelj projekta Davorko Vidović poziv na sudjelovanje uputio je i Ministarstvu gospodarstva te Ministarstvu poduzetništva, ali iz tih institucija zasad u projekt nisu imenovali svoje suradnike.

“Istina, dio SDP-a malo je zamjerio Vidoviću što je u tu priču uglavnom uključio HDZ-ov kadar i što je jasno da će ta platforma u izbornoj godini poslužiti kao poligon za obračun s Vladom i visokom stopom nezaposlenosti”, rekao je Globusu jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

Na Komorin projekt posebno loše gledaju u Marasovu Ministarstvu poduzetništva.

Upravo ministar Gordan Maras mjesecima pokušava izmijeniti Zakon o HGK kako bi smijenio Luku Burilovića.

Davorko Vidović, SDP-ovac i bivši ministar rada, za Globus je objasnio kako projekt “Zaposlimo Hrvatsku” nije usmjeren protiv Vlade, nego je namjera Komore da se kao središnja institucija hrvatskog gospodarstva aktivno uključi u rješavanje problema podzaposlenosti.

Projekt je prošlog tjedna predstavljen vrlo svečarskom uvodnom konferencijom na kojoj su se, uz šefove Komore, HAZU-a i predsjednicu Grabar-Kitarović pojavili i predstavnici strukovnih i komorskih udruženja, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te jedan gost iz Gospodarske komore Austrije.

Ali, iza ambiciozno predstavljenog plana obnove radnih mjesta u Hrvatskoj ispada da zapravo stoji siromašan budžet i programski prilično nenadahnut koncept kojemu je više cilj govoriti o nezaposlenosti, a manje otvarati nova radna mjesta.

Kako je pojasnio Vidović, projekt “Zaposlimo Hrvatsku” trebao bi završiti do listopada, kad će sudionici na završnoj konferenciji predstaviti nalaze istraživanja, ali i predložiti set dugoročnih i kratkoročnih mjere u svrhu povećanje zaposlenosti.

“Nismo slučajno odabrali predizbornu godinu. Želimo problematiku zapošljavanja učiniti prisutnijom u izbornim programima stranaka. Naša inicijativa na neki način de-ideologizira problem i ukazuje na potrebu opće mobilizacije društva, kao i stvaranja minimalnog suglasja na ključnim reformama za njegovo rješenje”, rekao je Vidović Globusu.

SKROMNI BUDŽET U početku je projekt “Zaposlimo Hrvatsku” trebao podrazumijevati samo tematske okrugle stolove o zapošljavanju, ali se inicijativa, uz podršku šefa Komore Luke Burilovića, rastegnula na period od četiri mjeseca.

Budžet je skroman: navodno maksimalno stotinjak tisuća kuna, koliko će organizatore koštati trošak moderiranja konferencija i radionica, provođenje ankete te znanstveni radovi angažiranih stručnjaka.

U drugoj fazi organiziraju se radionice na kojima će sudjelovati stručnjaci iz Komore, znanstvenici s ekonomskih fakulteta i instituta, stručnjaci za razne aspekte radnih politika te predstavnici hrvatskih tvrtki.

Na ljeto će se organizirati i anketiranje članica HGK na uzorku koji će obuhvatiti tvrtke u svim sektorima – dakle 500-tinjak malih, srednjih i velikih tvrtki, a kroz koje će gospodarstvenici otkriti koje im konkretne prepreke stoje na putu za stvaranje novih radnih mjesta.

Osim toga, Vidović ima planove u sklopu HGK pokrenuti i think-tank, a moguće i institut za rad.

“To bi bila skupina oformljena od ljudi iz gospodarstva, uprave, te stručnjaka iz raznih područja istraživanja rada, radnog prava i tržišta rada. Bilo bi to mjesto kontinuiranog praćenja svega što se događa u svijetu rada, a uz HGK, tu kao partnera vidimo HAZU i naša sveučilišta, ali i sindikate i udruge poslodavaca. Cilj je okupljanje pameti i znanja i generiranje rješenja i operativnih prijedloga. Uz projektno vođenje takvoga instituta i angažiranje vanjskih suradnika, sve skupa ne bi previše koštalo”, najavio je Vidović za Globus.

Nakon blagoslova šefa Komore koji se u početku nećkao, ali poslije podržao projekt, ured predsjednice Grabar-Kitarović odmah se radosno priključio u priču, najviše zahvaljujući dobrim odnosima između Komore i Kolindina predstojnika ureda Domagoja Juričića.

Juričić je do prelaska u Ured predsjednice radio u HGK kao Burilovićev potpredsjednik za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove, a predsjednicu je odmah upoznao s Komorinim projektom i u njemu su brzo prepoznali priliku za HDZ-ovu izbornu kampanju.

Projekt je jeftin, logističku mu potporu daju dvije jake i “neovisne” državne institucije, a temelji se na poraznim brojkama tržišta rada na kojem se vladajuća koalicija baš nije najbolje snašla.

Tko bi takvu priliku propustio?

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:56