EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

JAVNI RAT ZA TAJNU SLUŽBU Tko i zašto želi kontrolu nad 700 agenata

Novi Globus otkriva što se nalazi iza zidova najčuvanije zgrade u državi i tko upravlja nacionalnom sigurnošću
 Srđan Vrančić/CROPIX








Zagrebačko “špijunsko gnijezdo” gradilo se punih 19 mjeseci. Taj svemirski brod od zgrade otporan je na metke i na eksplozije, a ljude koji ondje rade nemoguće je prisluškivati. Staklene stijenke, prije nego što će se ugraditi u velebnu zgradu na križanju Savske i Vukovarske ulice u Zagrebu, bile su u Njemačkoj na strogoj provjeri i testiranju punih šest mjeseci.

Hrvatski Langley ima sedam nadzemnih i tri podzemne etaže. Sve etaže prekrivene su brojnim nadzornim kamerama. Liftovi i instalacije otporni su na vatru, a uredi su puni high tech opreme koja agentima stvara pretpostavke da mogu dobro obavljati posao za koji su plaćeni.

Tu je i najmodernija streljana u ovom djelu Europe, polivalentne dvorane, brojna vježbališta, kongresne dvorane te potpuno opremljeni restoran s kuhinjom. Podzemlje zgrade u vrlo kratkom roku može postati bolnica. Prva je to zgrada u Hrvatskoj sagrađena prema zahtjevnim sigurnosnim standardima NATO-a i Europske unije. I to je jedino sigurno i stabilno u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji. Doduše, u svom posljednjem izvještaju uvjeravaju kako je i Hrvatska bila sigurna i stabilna u 2015. No to izvješće je palo u Saboru. Očekivano, rat između dvaju stupova vlasti već je bio u punom zamahu, igre za SOA-ino prijestolje već su odavno počele. Posljednjih mjesec i pol dana u Hrvatskoj se vodi jedan od najžešćih nacionalnopolitičkih sukoba u novije vrijeme - rat za Sigurnosno-obavještajnu agenciju.

Pitanje tko će biti na čelu ove državne agencije postalo je ključno za odnose između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića, ali i ključno za odnose između koalicijskih partnera u Vladi.

Davor Pongračić/CROPIX

SIJEČANJ 2009. Pripreme za gradnju zgrade SOA-e na križanju Savske i Vukovarske ulice

NOVI GLOBUS donosi insajderski izvještaj uoči stranačkih izbora i otkriva hoće li vođe stranaka zadržati svoju moć. Otkrivamo kako su politički protivnici sklopili primirje, razgovarali smo sa Vilimom Ribićem koji samo za Globus otkriva svoju strategiju pregovora s Timom Oreškovićem.

Pišemo o kulturnom događaju godine u Hrvatskom povijesnom muzeju - izložbi o 1945. godini, otkrivamo kako su ginekolog iz Petrove i njegova udruga HUBOL postali apsolutni vladari hrvatskog zdravstva. Pišemo o rejtingu i lošem početku neizvjesne godine, saznajemo hoće li Tim Orešković iskoristiti brojne zapuštene nekretnine u državnom vlasništvu. Otkrivamo nakon umjetne inteligencije novi je cilj umjetna intuicija.

Pišemo migrantska kriza slama liberalizam Europske unije, razgovarali smo s Ilberom Ortaylijem, vodećim turskim povjesničarom koji poručuje da Turska ne smije pristati na ponudu EU, a Tvrtko Jakovina, vodeći hrvatski povjesničar koji se bavi komunističkim režimom, ekskluzivno iz Kine piše o ovogodišnjem Svekineskom narodnom kongresu. Otkrivamo kako je nastala dinastija Trump(F).

Donosimo reportažu iz Idomenija, izbjegličkog kampa na grčko-makedonskoj granici, među 50 tisuća izbjeglica je čak 40 posto djece. Donosimo fotorobot Mickey Maousa, koji će uskoro navršiti 90 godina, pišemo o budućnosti seksa i ljubavi. Ana Muhar piše kako Britanija u parlamentu raspravlja o fluidnosti spolova i predlaže da rod nestane s osobnih dokumenata.

Globusov novinar piše o svom životu u Velikoj jabuci u vrijeme kad se stvarala najuzbudljivija umjetnost, pišemo o rock-paru Damiru Martinoviću i Ivanki Mazurkijević koji poručuju: 'Ljubavi se ne smijemo sramiti. Treba se grliti dok ne nastanu masnice.' Patrice Bart, slavni francuski koreograf i dugogodišnji baletni majstor, član uprave Baleta pariške Opere nam otkriva da je sve o baletu naučio od Nurejeva. Pišemo o novim ikonama na Facebooku, a u sklopu kulturnog tjedna donosimo vijesti, intervjue i recenzije...

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD SRIJEDE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:31