ZLATNI SAT

HUMANA ESKADRILA: Od trenutka kad im zazvoni telefon, imaju samo 15 minuta da polete u spašavanje

Od 2007. godine do danas u helikopterima eskadrile rodile su se četiri bebe. Dječaku s Korčule, koji se prije dvije godine rodio u helikopteru na putu do Firula, kumovi su kapetan posade eskadrile Ivica Šunjić i liječnik koji ga je porodio
 Arhiva CROPIX








Ha, čujte, naravno da je stresno. Stresno je čim sjedneš i pokreneš helikopter, a kamoli kad iza sebe još imaš odgovornost spašavanja života, prijevoza organa i slično... Ali onda se dogodi neki porođaj u helikopteru koji sve to nadomjesti – priča za Globus Siniša Ante Kozina.

Taj je 37-godišnji pilot danas zapovjednik jednog od najhumanijih dijelova sustava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze u Splitu čijih 29 pilota noću spava s jednim otvorenim okom.

Zadaća im je nezavidna: od trenutka kad zazvoni telefon, članovi posade imaju 15-ak minuta da sjednu u helikopter i maksimalno sat vremena da pacijenta prevezu do bolnice.

I baš svaki put u pitanju je borba za život ili smrt koji se u kabinama 12 transportnih helikoptera izmjenjuju popraćeni suzama sreće ili tuge, ovisno o tome kako im je sudbina tog dana namijenila.

Prije deset dana, naprimjer, eskadrila je od sigurne smrti spasila dječaka kojeg je na Hvaru ugrizao poskok.

Prije dva tjedna planinarenje po Paklenici preživio je i jedan Francuz, vozili su se u kabinama i stradali pirotehničari, Česi i Slovaci...

“Što da vam kažem, bude tu i smrti. Dogode nam se i neke neobične situacije. Prevozili smo jednom jednu Amerikanku kojoj je trebala pomoć za mjesec dana staru bebu. Nije nam bilo jasno kako je s tako malenim djetetom završila u Hrvatskoj, ali organizirali smo se i pomogli”, prisjeća se Kozina nekih slučajeva iz karijere.

Koliko je važan posao koji obavljaju, najbolje opisuju brojne nagrade.

Samo ove, neku vrstu zahvalnice ili priznanja dobili su i od grada Hvara i od Vele Luke.

Početkom godine, u veljači, eskadrila je dobila priznanje za doprinos u razvoju Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja 112, a ovih joj je dana uručeno Priznanje Državne uprave za zaštitu i spašavanje, i to za 112. medicinski let ostvaren s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Jedna od Kozininih najzahtjevnija akcija spašavanja bila je prošlogodišnja kad je s ostatkom posade u samo jednom danu od poplava u BiH uspio spasiti sto osoba.

Tih i skroman, baš kao i svi pravi heroji koji sami o sebi – ne govore.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:30