Nekad je Žitnjak na istočnom ulazu u Zagreb bio sinonim za tešku industriju, na koju i danas podsjećaju goleme hale uz Slavonsku aveniju. Mnoge od njih zjape prazne, no u neke su se u međuvremenu uselile neke nove uspješne tvrtke, doduše daleko manje od socijalističkih giganata koji su zapošljavali tisuće radnika. Nekadašnja industrijska zona danju djeluje živahno Mnogo je parkiranih automobila, a u restoranima i kafićima dogovaraju se poslovi i teško je naći slobodan stol. Svejedno još uvijek futuristički zvuči ideja da će periferija zbog koje je Zagreb bio industrijska perjanica bivše države postati mjesto za zabavu, izlaske, čak i turističke obilaske. Međutim tko se prije 30 godina usudio pomisliti da će u Zagrebu jednoga dana teška industrija neslavno propasti i da će grad postati turistička destinacija. A tome evo svjedočimo.
U jednoj staroj hali, površine oko 1200 kvadrata, od početka siječnja bruje građevinski strojevi koji prostor preuređuju za postavljanje postrojenja za proizvodnju piva koje bi trebalo iz njega poteći već u svibnju. Ispred ulaza dočekuje nas voditelj tog ambicioznog projekta, čovjek čiji su životni putevi sve samo ne obični, Britanac u Hrvatskoj u kojoj je našao dom prije punih 12 godina. Dobrim poznavateljima glazbe njegovo ime svakako će zazvoniti u ušima. Nick Colgan. Prepoznatljiv i po osebujnom stilu, bradi i brkovima. Neki će se sjetiti legendarne britanske grupe UB40, a drugi Garden Festivala. Nekadašnji producent slavne reggae skupine iz Birminghama, s kojom je neko vrijeme i nastupao, početkom 21. stoljeća odlučio se doseliti u Zadar od kojeg je napravio jednu od najatraktivnijih ljetnih party destinacija na Mediteranu. Punih deset godina od 2006. do 2015. održavao se Garden Festival koji je u Zadar, a zadnjih godina u Tisno na Murteru, dovodio zvučna imena svjetske glazbene scene i tisuće turista. Iako u Tisnom ni ovoga ljeta neće nedostajati glazbenih događanja o kojima se brine, Colgan je zaključio da je vrijeme za nove izazove. Sa suprugom Charlotte došao je potkraj prošle godine u Zagreb gdje je na pragu ostvarenja projekta koji u njegovoj glavi već dugo živi kao ideja - otvoriti craft pivovaru. Tzv. craft pivo, kao suprotnost onome koje se masovno proizvodi, u cijeloj je Europi zadnjih desetak godina sve popularnije, a ni Hrvatska ne odolijeva trendovima pa je posljednjih godina osnovano nekoliko malih pivovara čiji proizvodi oduševljavaju i pivoljupce izvan granica Hrvatske. Ponuda piva kod nas nikad nije bila bogatija i svaki dobar novi proizvod lako nalazi svoje mjesto na tržištu pa Colgan s mnogo optimizma ulazi u čaroban svijet pivarstva.
“Moj dom je od 2004. godine u Zadru, no supruzi i meni se pružila prilika za promjenu jer su naša djeca Lily (21) i Ben (18) otišla na studij. Oboje studiraju u Birmingham. Ben je na strojarstvu, a Lily na povijesti umjetnosti. Tako smo Charlotte i ja opet dobili priliku birati gdje ćemo živjet. Osim što su djeca išla u školu, uz Zadar smo bili vezani i poslovno, no 2015. bila je zadnja godina Garden Festivala pa smo mogli početi razmišljati o novim projektima. Zadnje dvije-tri godine mnogo razgovaramo o proizvodnji crft piva, što mi se čini jako kreativno. A uz to sam i veliki ljubitelj dobroga piva”, otkriva Colgan kojem je, kaže, za realizaciju dosad nedostajalo vremena. Sada ga je dobio i krenuo.
U listopadu su, kaže, stigli u Zagreb i odmah se bacili u potragu za prostorom u kojem bi uredili pivovaru. Trebao je imati određenu kvadraturu, a htjeli su i da ima industrijski karakter, da bude osebujan, a opet dovoljno blizu da se do njega može iz središta grada doći tramvajem.
“Želimo omogućiti ljudima da dođu vidjeti kako se pivo proizvodi i da ga kušaju na licu mjesta. Stoga ćemo u Garden pivovaru dovoditi turiste u organiziranim posjetima, a ona će biti i mjesto održavanja raznih evenata, koncerata, sajmova, bit će i tržnica domaće hrane... Želimo da to postane mjesto susreta”, objašnjava Nick Colgan, kojeg ohrabruje i činjenica da je u neposrednoj blizini nekoliko restorana koji dobro posluju. Njegova pivovara i pivnica vrata bi trebale otvoriti 20. svibnja.
Važno mu je, kaže, u glavi imati datum do kojeg sve mora biti spremno za početak proizvodnje iako je danas, dok se u hali još odvijaju grubi građevinski radovi, zapravo jako teško precizno govoriti o rokovima. No Nick Colgan vjeruje da mu je plan realan i da će u svibnju na Žitnjaku prirediti svečano otvorenje. Postrojenje za proizvodnju piva sredinom ožujka stiže iz Čakovca. Kupit će ga od hrvatske tvrtke Letina. Colgan priznaje da nije znao da u Hrvatskoj postoji proizvođač strojeva i opreme kakva mu treba. Za čakovečkog je proizvođača doznao slučajno preko svojih prijatelja koji imaju pivovare u Londonu. Proizvodnju će, ističe, voditi Nick Scoles, iskusni pivar iz Novog Zelanda.
“Objavili smo oglas da tražimo glavnog pivara. David Plant, moj partner koji živi na relaciji Zagreb-London, bio je zadužen za traženje osobe koja ima iskustva u proizvodnji piva. I našli smo Nicka u Londonu gdje je radio u jednoj pivovari. U Engleskoj je oko 2000 malih craft pivovara koja drže oko 10 posto ukupnog tržišta piva. One uglavnom već godinama posluju, ali im popularnost raste i sve više postaju mainstream. Ljudi svih dobi, i žene i muškarci, sve više žele piti kvalitetno pivo. I u Hrvatskoj se pojavilo nekoliko odličnih craft piva poput Zmajskog. Važno je da kupac ima izbora. Mi ćemo prvo ponuditi dvije vrste piva. Jedno će biti lagano i veoma pitko, a drugo malo kompleksnijeg okusa, tzv. pale ale. Ali o tome će moći više reći Nick. Meni je važno da pivo bude kvalitetno i ukusno”, zaključuje Colgan koji još ne otkriva imena piva koja će se točiti pod njegovim brendom Garden.
Od samog početka, odnosno od svibnja, pivo sa Žitnjaka moći će se kušati u samoj pivovari, ali i u već legendarnom zadarskom lounge baru The Garden koji se nakon zimske stanke otvara 21. svibnja. Zato je Colganu važno da od početka sezone u svom baru ima i svoje pivo, točeno i u bocama od 0,33 litre. Cijena će mu, ističe, biti konkurentna, u skladu s cijenama drugih craft piva u Hrvatskoj, a to znači malo skuplja od većine drugih tzv. industrijskih piva. A krajem lipnja počinju glazbeni eventi u Tisnom, gdje će se također podavati pivo. Colgan ne krije da u pokretanje pivovare ulaže ozbiljan novac. O ciframa ne voli govoriti, no to mu je, kaže, financijski do sada najveća investicija u Hrvatskoj. Ali i najzahtjevnija u svakom drugom pogledu. “U Zadar sam došao s idejom da malo usporim, da ne radim toliko... Ali to se nije dogodilo. Ne mogu prestati. Ovo je dugoročna investicija. Unajmili smo prostor na 10 godina. Ali uživam u svemu tome. Osjećam se preporođeno, jako sam uzbuđen, počinjem od početka. A to su sve lijepi osjećaji. Imam odličan tim i uživam raditi u velikoj grupi ljudi”, naglašava Colgan koji je prvotno razmišljao da pivovaru otvori u Zadru, na dobro poznatom terenu. No kako je ideja sazrijevala, shvatio je da glavni grad ima niz prednosti.
“Zagreb ima i industrijsku tradiciju. Žitnjak je industrijska zona. Naravno da nikada prije nisam ovdje bio. Moja supruga je prva došla istraživati, a ja sam joj se ubrzo pridružio. Našli smo nekoliko mjesta koja su nam se učinila zgodnima, ali je uvijek nešto nedostajalo. Onda smo došli u ovaj prostor i učinio nam se idealnim jer je dovoljno velik. Halu smo unajmili od Dok Inga. Treba nam veliki prostor da bismo mogli organizirati razna događanja. Ideja je da svakodnevno nudimo i ručkove”, najavljuje Nick Colgan i dodaje kako će u početku u proizvodnji piva biti zaposleno pet do 10 ljudi, a s vremenom će se njihov broj povećavati. Osim glavnog šefa pivara, svi ostali zaposlenici će biti iz Hrvatske.
“Plan mi je od lipnja do rujna živjeti u Zadru, a od listopada do svibnja u Zagrebu. Jako mi se sviđa Zagreb. Zadar je zimi jako miran. Ovdje se svašta događa tijekom cijele godine. Idemo u operu, na kocerte... Grad nudi brojne sadržaje, a nije prevelik. U Zagrebu imamo i nekoliko jako dobrih prijatelja. Sve to nipošto ne znači da odustajem od Zadra u kojem se uostalom nalazi i The Garden bar koji radi već 13 godina i jako mi je važan. Djeca su mi u Zadru išla u školu, jednu privatnu školu u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Oboje govore tečno hrvatski”, objašnjava Colgan.
Ističe izvrsnu suradnju sa zadarskim gradskim vlastima koje su ga oduvijek podržavale u svemu što je radio. I dan-danas je s njima u dobrim odnosima. No, kako je festival rastao, problem je nastao oko prostora u Petrčanima na kojem se održavao. Vlasnik zemljišta je bio hotel. Tako je Graden Festival 2011. prebačen u Tisno na Murteru gdje su organizatori naišli na dovoljno slobodnoga prostora i puno razumijevanje domaćina. Mjesto događaja je slikovita uvala Rastovac u kojoj je niknuo Garden Resort. Colgan je već navikao da ga svi pitaju zašto je odustao od festivala pod imenom Garden.
“Glavni je razlog što sam se htio posvetiti novom projektu pivovare. Ali mislim i da je važno s nečime stati kad je najbolje ili kad projekt dosegne vrhunac. Prije nego posao počne padati. To je bila teška odluka. Kao što sportaši trebaju dobro odlučiti kad je najbolji trenutak za prekid profesionalne karijere. Međutim prošle smo godine u Tisnom imali šest evanata, a Garden festival je bio samo jedan od njih. Ove godine će ih biti još više, čak osam. Od kraja lipnja pa sve do sredine rujna ili punih 77 dana Tisno će biti poprište brojnih glazbenih događanja. To je mjesto za odmor uz muziku. Većina ostaje najmanje tjedan dana. Dolaze iz cijelog svijeta, ljudi u dobi od 18 do 50 godina. Različite vrste glazbe privlače ljude različitih dobi. A ima i gostiju koji već deset godina od samog početka svakog ljeta pohode Graden Festival. Oni su danas deset godina stariji, neki od njih su se u međuvremenu oženili i dobili djecu. A mi rastemo iz godine u godinu. Godinama radim u glazbenoj industriji i u njoj planiram ostati. Međutim, pivovara je prvi put da nešto proizvodim, konkretan proizvod koji nema izravne veze s glazbom. Ovo su sve do sada više bile uslužne djelatnosti”, govori Colgan i postaje mi jasno da mu je nekako draže razgovarati o pivu nego o glazbi.
Postao je veliki ljubitelj craft piva, kaže, 1994. dok je živio u San Franciscu. “Kamo god bih putovao, u koju god bih zemlju išao, istraživao sam domaće proizvode, posebno pivo. U Meksiku imaju izvrsno carft pivo. Jako me privlači sve što je vezano uz domaću hranu i piće koji su proizvedeni s mnogo srca i duše. Hrvatska ima predivna vina, što me potaklo da čak i flaširamo svoje vino pod bradnom Garden wine”, kaže Colgan koji je jako zavolio i hrvatske kulinarske specijalitete. Nije se teško zaljubiti u dalmatinsku kuhinju. Colgan hvali izvrsne restorane na obali kao i Zagrebu, a voli piti i hrvatska piva. Otkriva kako u Veliku Britaniju odlazi sve rjeđe, samo nekoliko puta godišnje, obično za Božić, i kad se zbroji sve vrijeme koje tamo provede, ne bi se u godini nakupilo ni mjesec dana. Članovi njegove obitelji i prijatelji koji žive u Velikoj Britaniji sve češće dolaze njemu u posjet u Hrvatsku. “Naravno da mi ponekad nedostaju prijatelji i i obitelj, posebno mama”, ističe Nick Colgan pa kaže kako mu je pokojni otac bio Irac i da obožava Irsku. A Irska je, dodaje, na daleko poznata po izvrsnom pivu. Krv nije voda...
SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD SRIJEDE:
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....