NAGRADE U FINANCIJSKOM SEKTORU

SMANJUJU ZARADE ŠEFOVIMA Wall Street i City režu bonuse, hrvatske banke još razmišljaju

Visinu plaća menadžera određuju nadzorni odbori i matične banke
 CROPIX

Moćne banke s Wall Streeta , iz kojih je prije četiri godine i krenula globalna financijska kriza, ove su godine odlučile smanjiti bonuse svojim glavnim menadžerima kako bi popravile “krvnu sliku” povrata na kapital.

Istu stvar napravili su prije tjedan dana i londonski bankari iako građani zbog neprimjerenih astronomskih bonusa banaka koje se spašavalo novcem poreznih obveznika negoduju još od početka krize. Europska komisija svojim je direktivama već ograničila bonuse kontinentalnih banaka koji moraju biti u skladu s njihovim poslovnim rezultatima, a iste se odredbe odnose i na banke koje djeluju na hrvatskom tržištu s obzirom na to da ih je većina dio europskih bankarskih grupacija.

2012. više nego 2011.

Iako još nije poznata visina bonusa hrvatskih banaka za prošlu godinu, poznato je da su četiri najveće u 2011. samo za nagrade izdvojile ukupno 216 milijuna kuna, što je više nego godinu prije.

Hypo banka nije niti predvidjela stavku za bonuse svojim mendžerima, dok je Erste banka prepolovila bonuse za 2011. godinu.

“Erste banka ima jasnu strategiju i politika i plaća te dodatnog nagrađivanja koja je vezana uz ostvareni rezultat, a ista je već usklađena sa zahtjevima regulatora. Samim time i iznosi bonusa su smanjeni za više od 50 posto, ovisno o ostvarenim rezultatima i razini upravljanja u banci”, poručili su iz Erstea.

U Privrednoj banci Zagreb kažu da je politika nagrađivanja menadžmenta u nadležnosti nadzornog odbora i matične banke, što se usklađuje s regulativom i smjernicama europskog tijela za nadzor banaka.

Odgovornost imovinom

Njihove se nagrade sastoje od fiksnog i varijabilnog dijela u omjeru 40 prema 60 posto. U slučaju loših poslovnih rezultata, objašnjavaju u PBZ-u, varijabilni se dio može sasvim opozvati, dok se fiksni dio, u skladu s politikom racionalizacije i uštede, također može korigirati.

“Javnosti je manje poznato da top-menadžment za eventualni izostanak postavljenih poslovnih rezultata odgovara vlasnicima, između ostalog i svojom osobnom imovinom, nepokretnom i pokretnom. Stoga ukupna primanja i beneficije ovise o ostvarenim rezultatima pa tako variraju, kažu u RBA, ne samo od godine do godine nego od mjeseca do mjeseca ovisno o postignućima koje vrednuju i određuju vlasnici”, objašnjavaju u RBA.

Banke su posegnule i za rezanjem plaća.

“Erste banka je tijekom godine provela niz mjera povećanja efikasnosti poslovanja i štednje, što je uključivalo i troškove vezane uz plaće, bonuse i broj zaposlenika, a provedeno je u skladu s pozitivnim propisima i odredbama kolektivnog ugovora”, rekli su u Ersteu.

Promjena satnice

Slično je učinila i Zagrebačka banka, koja ovom prilikom nije odgovorila na upit iako saznajemo da je dijelu zaposlenika mijenjala satnicu, dok iz RBA i Hypo banke poručuju da nisu smanjivali plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:24