EKONOMIJA EUROZONE

Poljska fenomen EU, jedina ostvarila rast

Dok Poljska bilježi rast BDP-a od 2,8 posto, ostale zemlje Europe i dalje se muče s recesijom. Daljnje usporavanje ekonomskog rasta očekuje se i u prvom dijelu 2010. godine

ZAGREB - U zemljama eurozone BDP je stagnirao u zadnjem kvartalu prošle godine prema tri prethodna mjeseca, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 2,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Eurostata, čime su prethodne procjene malo revidirane prema dolje. Vrlo slično prošla je i regija 27 zemalja EU, u kojima je BDP porastao 0,1 posto prema trećem kvartalu, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 2,3 posto. Na blago pogoršanje podataka utjecalo je ponajprije stanje u Italiji, koje je lošije od očekivanog.

Podbacili Talijani

Talijanski BDP smanjen je 0,3 posto na kvartalnoj razini, nasuprot padu od 0,2 posto koliko se prije procjenjivalo. Istodobno, na godišnjoj razini BDP je pao tri posto. Zemlja koja i dalje jako odskače od okruženja je Poljska. Uz Luksemburg, jedina je od 27 zemalja EU koja je ostvarila rast BDP-a na godišnjoj razini i to za 2,8 posto. Zahvaljujući velikom domaćem tržištu i razumnoj ekonomskoj politici prethodnih godina, Poljska je jedina izbjegla recesiju i ulagačima postaje sve atraktivnija. Glavni ekonomist OECD-a, Pier Carlo Padoan, izjavio je da će i početak 2010. godine u razvijenom svijetu obilježiti usporavanje rasta. Pritom je urgentan prioritet Europe smanjiti zadruženost koja je buknula u vrijeme krize.

Smanjenje duga

To bi, smatra, bilo bolje učiniti prije nego što počne pritisak tržišta jer bi tada moglo biti kasno. Smanjivanje duga trebalo bi početi 2011. godine, a u nekim zemljama i ranije.

Pad hrvatskog BDP-a manji nego u Sloveniji

S padom u posljednjem kvartalu od 4,5 posto na godišnjoj razini, Hrvatska i dalje bolje stoji od skupine najteže pogođenih zemalja. U baltičkim zemljama, izuzev Estonije, BDP se dalje urušava po dvoznamen-kastoj stopi. U Mađarskoj je minus bio 5,3 posto, u Rumunjskoj 6,9 posto, a u Sloveniji 5,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:43