DUGOVI

Euro opet tone, ali sada zbog Portugala

Nakon Grčke širi se pad kreditnog rejtinga. Niža ocjena kreditnih agencija Portugalu podsjeća da eurozona, osim Grčke, ima još dužnika, pa pritisak na euro jača
 Srđan Vrančić/Cropix

ZAGREB - Sve lošije stanje ekonomije u pojedinim zemljama eurozone postaje ozbiljna prijetnja euru koji je i oslabio prema dolaru za jedan posto te vrijedio 1,336 dolara. To je najniža razina u deset mjeseci, a u odnosu na prosinac euro je izgubio deset posto vrijednosti.

Neposredan povod za jučerašnji pad je odluka agencije Fitch da snizi kreditni rejting Portugalu s AA na AA- zbog zabrinutosti oko visokog duga u toj zemlji. Vlada te zemlje nedavno je srezala proračunski deficit i donijela vrlo štedljiv proračun, ali to očito nije dovoljno za očuvanje rejtinga.

Okidač za pogoršanje

Iako proračun ocjenjuje kredibilnim, Fitch ističe da će vlada trebati mnogo za ostvarenje zacrtanih ciljeva. Snižavanje rejtinga znači skuplje zaduživanje jer da bi privukla kupce državnih obveznica, vlada im mora ponuditi atraktivnu cijenu. No, to će imati i širi utjecaj na eurozonu jer Fitch samo podsjeća da, osim Grčke, ima još opasnih dužnika. Krajem prošle godine Fitch, kao i Standard & Poor’s, snizio je kreditni rejting Grčkoj, što je bio okidač za pogoršanje situacije u toj zemlji.

Čelnici 16 članica eurozone trebali bi se sastati danas i dogovoriti način pomoći Grčkoj. Njemačka vlada ovih je dana upozorila da ne treba očekivati nikakav konkretan paket pomoći jer Grčka i nije u situaciji da ne može sama osigurati novac na međunarodnom tržištu.

Uvjerljiv paket pomoći

Njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje inzistira da financijska pomoć bude posljednje utočište te da se usvoji stroga financijska disciplina za buduće prijestupnike. Uvjerljiv način pomoći je ključan kako bi se pomoglo problematičnim zemljama, ali i sačuvala stabilnost eura.

U Portugalu je deficit 9,3 posto

Iako je lani planiran proračunski deficit od 6,5 posto BDP-a, na kraju je bio 9,3 posto. Vlada je donijela program kojemu je cilj svesti deficit na manje od tri posto do 2013. godine. No, Fitch je malo skeptičan i vlada će trebati dokazati da je taj plan sposobna provesti. Osim toga, do 2013. javni dug će doseći 90 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:43