TVRTKA IZ CUPERTINA ULAZI U JOŠ JEDNU TRŽIŠNU NIŠU

Otkriven patent: I Apple radi na hibridu tableta i prijenosnog računala?

Nakon što je prošli tjedan procurio podatak da Apple radi na svojoj verziji tableta koji se može transformirati u laptop, sudeći prema dosadašnjem iskustvu, sasvim je realno očekivati da će o tome početi razmišljati sve ostale tehnološke kompanije koje se u tome još nisu okušale. Već godinama ponavlja se isti obrazac; bilo je tako s iPodom i iPhoneom, bilo je tako s ultratankim prijenosnikom MacBook Air i iPadom, a upravo se događa s još jednim proizvodom na kojemu Apple navodno radi - pametnim satom. Premda kompanija iz Cupertina već neko vrijeme gubi svoju auru nepobjedivosti od sve agresivnije i inovativnije konkurencije, još se čini da je Appleov pečat odobravanja onaj posljednji korak koji je garancija rentabilnosti neke nove tehnologije ili čak čitave tržišne niše. U posljednjih nekoliko mjeseci na tržište je izašlo nekoliko zanimljivih hibrida tableta i laptopa, uglavnom pogonjenih Microsoftovim operativnim sustavom Windows 8, ali tehnologija se zasad nije baš primila.

Spajanje

Prema saznanjima portala Patently Apple, predmet broj 250673, koji je Uredu za patente i intelektualno vlasništvo SAD-a predan još krajem 2011., sasvim jasno prikazuje mješanca između iPada i MacBooka. Od konkurencije ga pak razlikuje inovativan način bežične razmjene energije između te dvije komponente (što naravno znači da bi se bežično i punili). Uređaj se sastoji od baze s tipkovnicom i odvojivog tableta sa zaslonom osjetljivim na dodir, koji spojeni daju laptop. Baza i tablet spajaju se putem metalnog zasuna, a spojni bi se dijelovi uvlačili u svoje baze kada bi komponente bile razdvojene. Apple navodno ne namjerava bazu koristiti samo kao običnu tipkovnicu; s tabletom će moći komunicirati i kada nisu spojeni, preko 60-gigahercnog čipa za bežično spajanje, Bluetootha, Wi-Fija ili drugom tehnologijom.

“Zaslon uključuje ekran za prikaz videosadržaja, čip za bežično komuniciranje s čipom u bazi, kao i strujni bežični čip za komunikaciju s izvorom električne energije. Bazni bežični čip šalje podatke iz procesora zaslonu, a također, kada je zaslon u barem jednom položaju u odnosu na bazu, izvor električne energije prenosi struju komponenti za prijenos energije u zaslonu”, piše u obrazloženju patenta.

Toster i frižider

Naravno, sve to ne mora značiti da će Apple uistinu i proizvesti takav ili sličan uređaj. Kompanije neprestano prilažu raznorazne patente za tehnologije koje možda nikada neće ugledati svjetlo dana, a prvi čovjek Applea prošle je godine i javno izrazio skepsu prema hibridnim uređajima.

“Možete spojiti toster i frižider, ali to vjerojatno neće biti ugodno za korisnika”, rekao je Tim Cook.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:03