OFFSHORE MREŽA

APPLE UTAJIO MILIJARDE DOLARA POREZA Najveća svjetska kompanija osnivala tvrtke bez zaposlenih i ureda

Apple je između 2009. i 2012. godine izbjegao platiti porez na najmanje 74 milijarde dolara
A worker leans to clean glass panels of the Apple store in the Central Business District of Sydney on Arpil 8, 2013. Australia economy grew 0.6 percent in the three months to December as exports lifted, but analysts have warned of a subdued picture overall. AFP PHOTO / Saeed Khan
 AFP

Tehnološki div Apple nije samo najprofitabilnija američka tvrtka u povijesti, nego i jedan od najvećih poreznih neplatiša u SAD-u, zaključio je senatski Pododbor za istrage.

Prema njihovu istraživanju čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, Apple je između 2009. i 2012. godine izbjegao platiti porez na najmanje 74 milijarde dolara koje je preusmjerio na svoje podružnice u Irskoj.

Tvrtka je uz pomoć kompleksne mreže offshore kompanija, od kojih mnoge nisu imale ni zaposlenike ni urede ni svrhu osim izbjegavanja američkih poreza, sramotno malo - ili ništa - uplatila u američki proračun.

Riječ je o mreži podružnica koja je toliko kompleksna da je Apple praktički postao kompanija bez države: izuzeta od poreza, zakona o knjigovodstvu, pa čak i potrebe da neke od podružnica predaju porezne prijave bilo gdje u svijetu.

Od 2009. do 2012. jedna od irskih podružnica prijavila je profit od 30 milijardi dolara, ali porez nije platila niti jednoj vladi. Druga je na 22 milijarde dolara profita platila 0,05 posto poreza, a u SAD-u bi morala platiti 35 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 02:17