RIZIČNA ULAGANJA

Odmah pale dionice: Najveća američka banka JPMorgan izgubila je 2 MILIJARDE dolara

Ironično je da je JPMorgan izišao iz krize 2008. u boljem stanju od ostalih upravo zato što je izbjegavao rizična ulaganja
 AP

ZAGREB - JPMorgan Chase, najveća američka banka, šokirala je financijski svijet objavivši gubitak od 2 milijarde dolara, koji su skrivili njezini trgovci odgovorni za složene investicije, javlja BBC .

Dionice JP-a pale su 6% nakon objave gubitka, nakon čega je uslijedio pad dionica drugih banaka i oštri gubici u elektronskom poslovanju Goldman Sachsa, Citigroupa i Bank of America.

Nakon što se ufaktoriraju ostali dobici i gubici, ukupan gubitak JP-a za drugi kvartal ove godine mogao bi doseći 800 milijuna dolara.

- Sada je jasno da je strategija JPMorgana bila "rizičnija, osjetljivija i manje učinkovita" nego što je to banka mislila, izjavio je generalni direktor Jamie Damon.

- Bilo je mnogo pogrešaka, aljkavosti i loših prosudbi i te su pogreške bile velike i ozbiljne, rekao je Damon. Sami smo si za njih krivi i ovo nije način na koji želimo poslovati.

Ironično je da je JPMorgan izišao iz velike krize 2008. godine u boljem stanju od većine suparnika upravo zato što je izbjegavao rizična ulaganja zbog kojih su mnogi zabilježili vrtoglave gubitke.

- Priznat ćemo svoju pogrešku, naučit ćemo lekciju iz nje, popravit ćemo situaciju i krenut ćemo dalje, rekao je Damon.

Profesor Mark Williams sa Sveučilišta u Bostonu, koji je nekoć radio za Federal Reserve, upozorio je da bi se porezni obveznici ipak trebali zabrinuti zbog ovih gubitaka.

- Porezni obveznici su ti koji u konačnici moraju izvlačiti te banke koje se smatra 'prevelikima da propadnu'. A JPMorgan je upravo takva banka, prevelika da bi se dopustilo da propadne, izjavio je Williams za BBC World Service .

- Kako si je tako važna banka koja bi trebala biti primjer drugima mogla dopustiti takve ogromne rizike?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:47