ULAGANJA

NOVO AMERIČKO TRŽIŠTE MIJENJA STVARI Zvijezda NFL-a Vernon Davis: Prvi sportaš izlistan na burzi

Brokerska kuća Fantex želi proširiti burzu sportaša na NBA i atletiku, a ubuduće nuditi i glazbenike i glumce
 Twitter/Wikipedia

Navijači i obožavatelji sportskih zvijezda konačno, barem u Americi, mogu dobiti i neki povrat na uloženu vjeru. Brokerska kuća Fantex iz San Francisca u ponedjeljak je na burzi ponudila 421.000 dionica zvijezde NFL kluba San Francisco 49ers Vernona Davisa.

Prvi sportaš ikad izlistan na burzi, Vernon je svoj IPO započeo sa 10 dolara po dionici, do sredine dana vrijednost je porasla 10 posto, a trgovalo se sa sto i jednom dionicom. Trenutno su na 10,5 dolara.

4 milijuna na ruke

U zamjenu za 4 milijuna dolara isplaćenih unaprijed, Davis je Fantexom potpisao ugovor u kojemu im prepušta 10 posto buduće dividende na sebe. Na cijenu dionica Vernona Davis utjecat će vrijednost njegovih budućih ugovora s klubovima, sponzorskih ugovora i drugih izvora prihoda njegova branda. Ulagačima će se isplaćivati i dividenda od Davisove “mirovine” odnosno karijere koju će započeti nakon što prestane aktivno igrati američki nogomet.

Širenje na zabavu

Fantex je još prošle godine imao sličan ugovor o izlasku na burzu sa zvijezdom Houston Texansa Arianom Fosterom, njegov je IPO bio planiran za prosinac 2013., ali Foster se ozlijedio i završio na operaciji pa su odustali. Sada pregovaraju s napadačem Buffalo Billsa EJ Manuelom. Fantex želi razviti burzu sportaša i u budućnosti je proširiti na druge industrije kako bi zainteresirani mogli investirati i u glazbenike i glumce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:51