TRAŽE SE STRUČNJACI

Najtraženiji softverski inženjeri i IT konzultanti

Ministar Popijač obećao je pomoć rastućoj IT industriji jer će više od polovice poslodavaca iz tog sektora i ove godine zapošljavati stručnjake
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Unatoč krizi više od polovice najvećih hrvatskih IT poslodavaca i ove će godine zapošljavati nove stručnjake.

Pokazalo je to istraživanje koje su tijekom veljače ove godine na uzorku od 450 IT poslodavaca proveli Visoka škola za primijenjeno računarstvo i Algebra.

Istraživanje koje će danas objaviti pokazalo je da su ove godine najtraženija radna mjesta softverski inženjeri, sistemski inženjeri, analitičari informacijskih sustava i IT konzultanti. Poslodavci i ovaj put upozoravaju na nedostatak kvalitetnog IT kadra.

Strategija IT sektora

Ministar gospodarstva Đuro Popijač procjenjuje da IT industrija ima velike šanse postati jedna od najvažnijih hrvatskih djelatnosti, i to s naglaskom na izvoz. A resorno ministarstvo će, obećava ministar, odraditi svoj dio posla.

- U nadležnosti ovog Ministarstva nisu samo ‘problematične’ grane i poduzeća. Naša je zadaća poticati razvoj ukupnog hrvatskog gospodarstva. Tu je položaj IT industrije izvanredno važan i ovo je ministarstvo prava adresa za IT sektor - kaže Popijač koji najavljuje osnivanje posebne radne skupine pri Ministarstvu gospodarstva koja će izraditi “Strategiju i operativni plan razvoja hrvatskog IT sektora”.

Znanje i novi razvoj

U radnu skupinu uključit će stručnjake i specijaliste, akademsku zajednicu i praktičare iz sektora.

- Uvjeren sam da ćemo vrlo skoro dobiti dobru podlogu za snažniji razvoj ICT industrije u našoj zemlji kako bismo iskoristili svoje znanje i mogućnosti za razvoj nacionalnog gospodarstva, ali i za izvoz domaćih projekata, proizvoda i usluga u druge zemlje. U oba je pogleda uloga Ministarstva velika i mi ćemo odraditi svoj dio posla - kaže Popijač.





Ništa od razvoja bez obrazovanja

U Algebri i Visokoj školi za primijenjeno računarstvo zadovoljni su najavljenim mjerama.

- Naglasak je na snažnoj vezi obrazovanja i gospodarstva, pa smo zbog toga u sklopu Visoke škole za primijenjeno računarstvo formirali gospodarsko vijeće i centar karijera s ciljem što boljeg praćenja potreba gospodarstva, ali i jednostavnijeg usmjeravanja studenata u smjeru zapošljavanja i projekata. Dakako, drago nam je da su naše inicijative izazvale pozitivnu reakciju u Ministarstvu i da će rezultirati vrlo konkretnim mjerama za boljitak cjelokupnog hrvatskog IT segmenta - poručuje Hrvoje Balen, član Uprave Algebre i predsjednik Upravnog vijećća Visoke škole za primijenjeno računarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 10:37