GODIŠNJA SKUPŠTINA MMF-A I SVJETSKE BANKE

Ministar Linić sastat će se prvo s azijskim ulagačima

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ministar financija Slavko Linić i guverner HNB-a Boris Vujčić odlaze s hrvatskom delegacijom na godišnju skupštinu MMF-a i Svjetske banke, koja se održava u Tokiju od 9. do 14. listopada.

Kao što je najavljivao, Linić će taj put iskoristiti za susret s azijskim ulagačima kako bi “ispitao teren” za plasman hrvatskih obveznica, čije je izdanje predviđeno za proljeće iduće godine.

Pad u eurozoni

Uoči početka skupštine u javnost su procurile ekonomske prognoze MMF-a koje ukazuju na pogoršanje stanja globalne ekonomije. Globalni BDP ove godine neće rasti 3,4 posto, kako se predviđalo u srpnju, nego neznatno manje, 3,3 posto. U 2013. godini, pak, umjesto 3,9 posto, očekuje se rast od 3,6 posto. Kad je riječ o eurozoni, Međunarodni monetarni fond očekuje da će BDP ove godine pasti 0,4 posto, a u 2013. rasti samo 0,2 posto.

Čekajući 2018.

Čelnici međunarodnih institucija na skupštini će upozoriti da se rizici povećavaju i očekuje se da će izvršiti pritisak na eurozonu da odlučnije rješava probleme s dužničkom krizom, ali i na SAD, od kojeg se očekuje veća odgovornost pri donošenju fiskalnih odluka. Olivier Blanchard, glavni ekonomist MMF-a, rekao je ovih dana da globalna ekonomija neće doći u “pristojno stanje” barem do 2018. ( M.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:15