FINANCIJE

I Vojvodina donirala Tesla banci

U roku od nekoliko mjeseci kreće osnivanje prve srpske banke zvučnog imena - Tesla banka

ZAGREB - U rok od nekoliko mjeseci Hrvatska bi mogla dobiti prvu srpsku banku i to zvučnog imena - Tesla banka.

Inicijatori osnivanja ove banke, Srpsko narodno vijeće, ovih je dana objavilo oglas u kojem traže suradnike za Tesla banku.

Donacija iz Novog Sada

Početkom ožujka saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac u Novom Sadu je s predsjednikom Izvršnog vijeća Vojvodine Bojanom Pajtićem potpisao ugovor o donaciji za osnivanje ove banke. Donacija je vrijedna oko 130 tisuća, čime je napravljen prvi korak za osnivanje banke.

Prva srpska banka među ostalim bi trebala poticati obnovu i razvoj područja nastradalih u ratu te povratak izbjeglica, a procjenjuju da bi interes za njihove kredite moga biti velik. Kako su objasnili osnivači banke, bile bi tri skupine dioničara, hrvatski i inozemni institucionalni ulagači, drugu bi grupu činile kompanije, razne ustanove i pojedinci s većim udjelom, dok bi u trećoj bili mali dioničari. Konačna lista dioničara navodno bi trebala biti definirana do sredine ljeta nakon čega bi se krenulo u proces osnivanja banke.

Prije nego što bi započela s radom, Tesla banka bi morala dobiti odobrenje Hrvatske narodne banke, a sjedište banke bit će u Zagrebu. Očekuje se da bi banka mogla biti osnovana s kapitalom od 100 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:27