ITALIJA U SRCU I NA TANJURU

Vlasnici dućana talijanskih specijaliteta ‘Delicatesse o la la‘: ‘Svaki obrok treba biti praznik za nepce i za oči‘

Supružnici Željka i Ivica Barković, vlasnici zagrebačkog dućana talijanskih specijaliteta ‘Delicatesse o la la’ , ljubitelji su dobre hrane koji vjeruju da svaki obrok treba biti praznik i za nepce i za oči.

Ljubav prema talijanskoj kuhinji odvela je zagrebački bračni par Željku i Ivicu Barkovića u avanturu života - usred pandemije koronavirusa otvorili su dućan Delicatesse O La La u centru metropole. Iako su im svi govorili da je to rizičan potez u trenutku kada tvrtke masovno propadaju, bračni par Barković vjerovao je u uspjeh, a njihova vizija da Zagrepčanima ponude najbolje talijanske delikatese pokazala se kao pun pogodak.

"Oboje se godinama bavimo trgovinom - ja sam radio u dućanu na benzinskoj pumpi, a Željka je vodila vlastiti dućan dječjom odjećom, no odluka je pala nakon prošlogodišnjeg putovanja po Italiji. Svi obožavamo njihove tjestenine i rižota, fine nareske i sir. Danas je naš dućan poznat po odličnoj mortadeli s pistacijama i tartufima te slanini od svinjskih obraza, a koncipiran je tako da se u njemu baš svatko osjeća ugodno - od školaraca koji navrate po nareske za sendvič do sladokusaca u potrazi za rijetkim delicijama", kaže Ivica Barković.

image
Linguini s pestom alla genovese.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Da ljubav prolazi kroz želudac, Željka se uvjerila čim su se prije 23 godine upoznali, jer ju je Ivica zaveo vodeći je po najboljim talijanskim restoranima. Naime, on se u kuhinji ne snalazi najbolje, ali je zato znao sva mjesta u gradu s finom hranom. Danas posao u dućanu dijele, no doma se kuhinjom uglavnom bavi Željka, dok je Ivica zadužen za nabavu i pomoć pri pripremi.

"Dok kuham, imam nekoliko pravila. Ne volim da mi itko smeta, poslužujem male porcije i uvijek lijepo serviram hranu, tako da bude užitak za nepce, ali i oči. Tu se držim izreke da je manje više. Talijanska kuhinja savršen je izbor za današnji ubrzani tempo života, jer je većina specijaliteta gotova za manje od pola sata. Za ukusno jelo potreban je mali broj sastojaka, koji najčešće nisu skupi, a svi se dobro najedu i zadovoljni su", kaže Željka Barković.

Njezini su favoriti naresci s dodacima - talijanski pršut, mini mozzarella, bresaola (goveđi pršut), salame i masline, i to složeni u ražnjiće - no goste uvijek oduševi svojim rižotom s kozicama. Ipak, doma najčešće kuhaju tjesteninu, pogotovo s raznim vrstama pesta ili pršutom i šunkom, jer ih obožavaju njihova kći Anamarija (19) i sin Luka (17).

Čitajte i: Kraljica ljetnih okusa na šest različitih načina: Nakon ovih recepata s lubenicom, nikad ju nećete gledati istim očima

"Dok kuham, obožavam slušati glazbu talijanskih pjevača Zucchera, Jovanottija i Erosa Ramazzottija. Naša susjeda, čuvena kostimografkinja Đenisa Pecotić, koja je osmislila izgled izloga dućana, donijela nam je CD sa sicilijanskim mandolinama i talijanskim operama pa sam se zaljubila i u tu glazbu. U njoj je duh Italije, njezinih dobroćudnih, pričljivih i toplih ljudi, kakav smo u našem dućanu željeli dočarati u Zagrebu. Vjerujem da smo uspjeli", kaže Željka Barković.

Recepti

Slatka čaša

image
Slatka čaša.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sastojci (Za 4 osobe)

  • 150 g zdrobljenih kolačića amaretta
  • 200 g smrznutog šumskog voća
  • 2 žlice šećera
  • 250 g mascarponea
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • vanilin šećer

Priprema

Slatko vrhnje izmiksati s vanilin šećerom pa dodati mascarpone i šećer. U čašicu složiti zdrobljene amarette te umak od voća prethodno usitnjenog štapnim mikserom. Na to staviti kremu od mascarponea i slatkog vrhnja. Po želji ukrasiti voćem i cijelim kolačićima amaretta.

Linguini s pestom alla genovese

Sastojci (Za 4 osobe)

  • 320 g linguina
  • 180 g umaka pesto alla genovese
  • žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • sir Parmigiano Reggiano za naribati po vrhu

Priprema

U dubokoj tavi zagrijati tri žlice vode, a kad prokuha, dodati žličicu maslaca. Dodati maslinovo ulje i maknuti s vode pa dodati pesto i promiješati dok se ne sjedini. Talijani kažu da uvijek ide tjestenina u umak, a ne obratno. Kad je umak gotov, dodati tjesteninu skuhanu al dente, odnosno minutu kraće nego što je to naznačeno na pakiranju. Promiješati na laganoj vatri i poslužiti uz naribani Parmigiano Reggiano.

Čitajte i: Pizze iz kuhinje Luke Nižetića oduševljavaju: Majka ga je naučila sve o kuhanju, a sastojke nabavlja isključivo iz Italije

Kraljica Burrata

Sastojci (Za 4 osobe)

image
Krajica Burrata.
VEDRAN PETEH/CROPIX

  • 250 g burrate
  • 8 kriški bresaole
  • 8 kriški salame Milano
  • 8 kuglica bocconcina (mini mozzarelle)
  • četiri mini rajčice
  • 12 maslina
  • 8 listića svježeg bosiljka
  • 8 mini štapića za ražnjiće
  • žličica maslinovog ulja

Priprema

Na mini ražnjiće nabosti bresaolu, salamu, bocconcine, prerezane mini rajčice, masline i bosiljak po želji. Burratu staviti u sredinu tanjura i zaliti maslinovim uljem, a oko nje poslagati mini ražnjiće.

Linker
14. travanj 2024 05:14