Gastro kutak

Nesvakidašnje delicije: Imamo 3 recepta za suvremene varijante blagdanskog ručka

Iz njih stoji talentirana ekipa gastro entuzijasta iz zagrebačkog restorana Dante tapas & more.

Danilo Grozdić i Ante Mrvičić, koji su se javnosti predstavili kao finalisti popularnog kulinarskog showa, na zagrebačkoj su Trešnjevci otvorili restoran Dante tapas & more u kojem su čitatelji(ca)ma Glorije IN predstavili svoje posebne recepte, a mi vam ih donosimo u nastavku.

image

Vlasnici Danilo Grozdić i Ante Mrvičić

VEDRAN PETEH/CROPIX
image

Netipičan, ali vrlo ukusan blagdanski meni

VEDRAN PETEH/CROPIX

1. RAŽNJIĆI OD POTRBUŠINE

Sastojci:

  • 150 g svinjske potrbušine po osobi
  • mladi luk
  • marinada od ulja, zgnječenog češnjaka, žličice soja umaka, mješavine začina Five spices, malo meda, rižinog octa te ulja od sezama

Priprema:

Meso marinirati dan ranije (još bolje da se marinira dva dana), nabosti na štapiće te ispeći na roštilju. Poslužiti uz grilani mladi luk koji se servira sa žlicom chilli crispa i mrvljenim kikirikijem.

image

Ražnjići od potrbušine

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Kuharice Dora Skelin i Željka Šimić

VEDRAN PETEH/CROPIX

2. BAO PECIVA S PAŠTICADOM (KINESKA PECIVA NA PARI)

Sastojci:

  • 480 g glatkog brašna
  • 300 g mlijeka
  • 7 gr suhog kvasca
  • 35 g šećera
  • 15 g soli
  • 15 g svinjske masti

Priprema:

U mlako mlijeko dodati kvasac i šećer te pustiti da se diže. U zdjelu staviti brašno, dodati mlijeko s kvascem te miješati, potom dodati sol i mast te ponovno miješati dok ne bude glatko (maksimalno 8 min.). Tijesto staviti u nauljenu zdjelu, pokriti krpom te pustiti da se ponovno diže. Razvaljati na krugove debljine 1 cm koji se preklope, staviti na pleh za pečenje, pokriti vlažnom krpom te pustiti da se diže 45 minuta do sat vremena. Potom ih kuhati na pari 9 minuta. Napuniti ranije pripremljenom pašticadom te ukrasiti ukiseljenom mrkvom i tostiranim lješnjacima.

image

Bao peciva s pašticadom

VEDRAN PETEH/CROPIX

3. ARANCINI (za 4 osobe)

Sastojci:

  • 160 g arborio riže
  • 400 g povrtnog temeljca
  • 10 g bijelog vina
  • 1 ljutika
  • 60 g pirea od graška
  • 20 g maslaca
  • 15 g ribanog parmezana
  • malo maslinovog ulja
  • korica i sok 1 limuna

Priprema:

Na ulju pirjati ljutiku dok ne omekša, dodati rižu i tostirati dok zrno nije toplo. Zaliti vinom, a kad ispari, podlijevati temeljcem i konstantno miješati. Kuhati oko 13 minuta, odnosno dulje volite li mekanu rižu. Maknuti s vatre te mantekirati (umiješati dok se ne rastopi) s limunom i maslacem. Rižu presipati u posudu te pustiti da se hladi i stisne. Potom oblikovati kuglice koje se uvaljaju u brašno, jaja i mrvice, pa ispržiti u ulju. Servirati na posteljici od graška i medvjeđeg luka.

image

Arancini

VEDRAN PETEH/CROPIX
image

Interijer lokala na zagrebačkoj Trešnjevci

VEDRAN PETEH/CROPIX

Linker
30. ožujak 2024 13:16